Pahor: Nova vlada delo začenja v času konjunkture

Predsednik države poudarja, da kazalniki kažejo na konec krize v Sloveniji.

Objavljeno
10. september 2014 14.02
Protikorupcijska komisija
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana − Predsednik države Borut Pahor je danes ob odprtju 47. Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti (Mos) v Celju ocenil, da nova vlada v nasprotju s kar tremi pred njo začenja svoj mandat v času gospodarske konjunkture. Po Pahorjevem mnenju pa je veliko odvisno od nas samih. Gre namreč za odgovornost, ki jo moramo skoraj v celoti prevzeti nase.

Predsednik je ocenil, da imamo razloge za previden optimizem, saj dva najpomembnejša makroekonomska kazalnika kažeta, da se je kriza v Sloveniji statistično končala.

Gospodarska aktivnost se je v prvem četrtletju v primerjavi z istim lanskim obdobjem povečala za 2,5 odstotka in je že tretje četrtletje zapored pozitivna. Temu pa je končno sledila tudi povečana rast zaposlovanja, je navedel Pahor.

Po njegovih besedah pa je previdnost potrebna zato, ker smo še vedno soočeni z velikim problemom zadolženosti podjetij in njihovega počasnega prestrukturiranja, ker banke še vedno vodijo zelo konservativno posojilno politiko, in tretjič, ker je strošek države še vedno bistveno previsok in dodatno poslabšuje konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

Popravni izpit za Slovenijo

»Slovenija ima neke vrste popravni izpit, pri čemer zdaj precej natančno ve, zaradi česa ji ni uspelo že v prvem poskusu. Ta popravni izpit opravlja v zelo izboljšanih okoliščinah in z novo vlado, ki ima polno legitimnost ter krepko podporo v javnem mnenju. Zato smemo oceniti, da je možnost za uspeh realna. Izdatno je to odvisno od sposobnosti vlade, toda ne samo in izključno od nje,« ocenjuje Pahor.

Prepričan je, da lahko ob potrebni politični volji moderniziramo Slovenijo tako, da bo globalno konkurenčna in socialno povezana.

Izvršna direktorica družbe Celjski sejem Breda Obrez Preskar je opozorila, da v gospodarstvu potrebujemo še kaj več, predvsem stabilno gospodarsko in prijazno poslovno okolje, potrebujemo razbremenitev gospodarstva, da bo lažje poslovalo in hitreje napredovalo.

»Zato skupaj z razstavljavci, obrtniki in podjetniki računamo, da bo v okviru sejma dovolj priložnosti, da skupaj opozorimo na najbolj pereče probleme in nakažemo rešitve za pot hitreje naprej, kot pravi naš slogan,« je še dejala Obrez Preskarjeva.

Meh: Zavihajmo rokave in začnimo delati

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh pa je ocenil, da je letošnje leto za obrtnike pomembno leto, saj smo po turbulentnem političnem dogajanju končno dobili novo vlado.

Obrtniki in mali podjetniki, ki predstavljajo 99 odstotkov celotnega slovenskega gospodarstva in zaposlujejo 230.000 oseb, si od nove vlade želijo samo eno − da bo imela posluh za njihove probleme, upoštevala njihove predloge in jim pomagala, da bodo lahko lažje delali in živeli.

»Na situacijo v naši državi gledam skozi oči obrtnika-podjetnika, ki se mora vsak dan truditi za posel in plače svojih zaposlenih. Prav zato se mi pogosto dogaja, da nekaterih potez in razmišljanj najvišjih političnih predstavnikov preprosto ne razumem. Situacijo vidim nekako takole − veliko se pogovarjamo, pogosto se oziramo v preteklost in izjemno radi se ukvarjamo sami s sabo. Namesto tega predlagam, da kot pravi obrtniki zavihamo rokave in se lotimo dela. Sicer se bojim, da bo prepozno,« je dejal Meh in dodal, da so nam za zgled lahko sosednje države, ki so sprejele potrebne reformne ukrepe in pomagale gospodarstvu izplavati iz krize.

Na 47. Mosu se v šestih sejemskih dneh v 15 dvoranah in na zunanjih razstavnih površinah predstavlja več kot 1500 razstavljavcev iz 30 držav.