Pahor o pomenu sodelovanja za mir in stabilnost Zahodnega Balkana

Slovenski predsednik, ki se mudi na obisku v Budvi, je Črni gori čestital, da bo kmalu postala članica zveze Nato.

Objavljeno
13. maj 2017 18.44
jer pahor
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Budva - Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil konference To Be Secure (2BS) v črnogorski Budvi, kjer je poudaril nujnost sodelovanja za mir in stabilnost Zahodnega Balkana. Kot so sporočili iz predsednikovega urada, pomeni predsednikova udeležba »izraz podpore Slovenije skorajšnjemu članstvu Črne gore v zvezi Nato«.

Predsednik je skupaj s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović in črnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem nastopil na panelu z naslovom Svoboden narod mora ljubosumno varovati svojo svobodo pred pastmi vplivanja drugih držav. Med drugim je slovenski predsednik Črni gori čestital, da bo kmalu postala članica zveze Nato. To naj bi se sicer zgodilo v začetku junija.

Pahor je dejal, da je to je zgodovinski trenutek, ne le za Črno goro, ampak tudi za ta del regije. »To je pozitiven signal za mir in stabilnost na Zahodnem Balkanu,« je poudaril in dodal, da morajo tudi ostale države to prepoznati, saj je - ne glede na težave - to dokaz, da je mogoče napredovati, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Slovenski predsednik je poudaril še, da je širitev Evropske unije in Nata zelo pomembna za stabilnost in blaginjo Zahodnega Balkana. Ob tem je dejal, da proces širitve ne sme biti le običajen tehnični proces, saj gre v resnici za zahteven politični proces, kar morata razumeti tudi EU in Nato.

»Ta regija in posamezne države morajo najti notranje moči za reforme in za vse druge ukrepe, ki zagotavljajo mir in varnost,« je še poudaril, kot so zapisali v njegovem uradu. Dodal je, da v zadnjem času lahko opazimo nekoliko poslabšane razmere v regiji, a da je nujno podpirati sodelovanje in dialog med državami.

Predsedniki so sicer razpravljali o spreminjanju razmerij sil na globalni ravni in vračanju geopolitike v mednarodne odnose. Govorili so tudi o varnostnih izzivih in aktualnih mednarodnih temah.