Pahor o visoki podpori

Pahor je izjavil, da tega ne pripisuje svoji kampanji, ampak temu, da ljudje v njem vidijo glas upanja v boljšo prihodnost.

Objavljeno
17. november 2012 21.40
Jana Zupančič, Nedelo
Jana Zupančič, Nedelo

Če bi bil drugi krog predsedniških volitev danes, bi kar 62 odstotkov vprašanih dalo glas Borutu Pahorju, za Danila Türka pa bi glasovalo 27 odstotkov vprašanih, je pokazala aktualna Delova anketa, opravljena v tem tednu. Pahor je za Nedelo izjavil, da tega ne pripisuje svoji predvolilni kampanju, ampak temu, da ljudje v njem očitno vidijo glas upanja v boljšo prihodnost.

Rezultati včeraj objavljene Delove ankete, v kateri je sodelovalo 645 anketirancev, kažejo, da bi skoraj dve tretjini vprašanih svoj glas oddalo za Boruta Pahorja in »le« 27 za sedanjega predsednika republike Danila Türka. To potrjuje ugibanje, da v drugem krogu volitev Pahor lahko upa na glasove volivcev, ki so v prvem krogu glasovali za Milana Zvera. »Verjetno ti rezultati nakazujejo neki trend, a dokončni odgovor bodo podale šele volitve,« je dejal Pahor, ki je včerajšnji dan preživel v hribih na gorski delovni brigadi. »Podpora je sicer večja, kot sem si jo kadarkoli obetal, a sem se zanjo tudi trudil. In se še.« Tega ne pripisuje toliko svoji predvolilni, večinoma v dobrodelnost usmerjeni kampanji, temveč meni, da je vsa stvar v povezavi z njim prerasla tradicionalne okvire in »sem ta hip preprosto glas upanja, da smo se začeli po vseh teh letih krize, ravnodušja, obupa in celo strahu vsi skupaj, vključno z mano in mojimi privrženci, zavedati, da se je treba boriti, pri čemer nam strah ne bo nič pomagal. Menim, da smo priče prvega signala želje po boju.«

Spremembe zaznava tudi v mentaliteti politike - zlasti ga razveseljujejo v tem tednu z visoko podporo sprejete reforme -, ki se po njegovem začenja zavedati, da se je v ljudeh v zadnjem letu nekaj spremenilo in »tega gibanja in upanja v boljše čase vsekakor ne smemo zlomiti«. Glede včerajšnjih demonstracij je dejal, da je prav, da so se jih udeležili ljudje, ki nimajo toliko moči in besede, kot jo ima sam (kot poslanec, kot nekdanji predsednik vlade in parlamenta). »Treba je razumeti njihovo sporočilo, hkrati pa menim, da je treba razumeti tudi, da je jutri nov dan, in če želimo rešiti problem, zaradi katerega so demonstrirali, moramo vsi skupaj najti rešitve, vključno z njimi,« je povedal poslanec SD.

Ni razlogov 
za opravičevanje

Pahor je po poročanju STA v petek med opravljanjem prostovoljnega dela v Domu starejših občanov Fužine dejal, da se ne misli nikomur ne opravičevati ne pojasnjevati, zakaj so ga pripravljeni podpreti tudi tisti, ki mislijo v nekaterih stvareh drugače, kot misli sam. »Zame je to privilegij,« je dejal in dodal, da bo vsakdo, kdor ga bo podprl, podprl tudi vizijo Slovenije, v kateri bo lahko vsakdo mislil s svojo glavo, v kateri ne bo političnih sovražnikov, le tekmeci, v kateri bo sodelovanje pozitivna okoliščina, ne pa nekaj, nad čimer bomo vihali nos. Tudi v SD so na četrtkovi seji predsedstva stranke namenili precej pozornosti zmagi njihovega predsedniškega kandidata Pahorja. Po besedah predsednika SD Igorja Lukšiča so ugotovili, da ima Pahor zelo dobro izhodišče tudi za drugi krog, in se dogovorili, da se bodo v okviru predvolilne kampanje pred drugim krogom volitev v stranki intenzivno angažirali za to, da člane dodatno okrepi in motivira, da gredo med ljudi in jim argumentirano predstavijo stališča, zakaj ga v drugem krogu podpreti v še večjem številu.