Pahor: Strukturne reforme so nujnost

Predsednik države je sprejel novo vladno ekipo in jo pozval k sodelovanju.

Objavljeno
19. september 2014 14.42
Miro Cerar in Borut Pahor
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Predsednik republike Borut Pahor je ob današnjem sprejemu nove vladne ekipe, ki je v četrtek prisegla pred DZ, vse udeležence v slovenski politiki in civilni družbi pozval k sodelovanju. Prepričan je namreč, da smo se znašli v položaju, ko imamo realne možnosti, da se izvlečemo iz krize. A je pri tem poudaril nujnost sprejetja strukturnih reform.

Po Pahorjevem mnenju je od vseh v politiki upravičeno pričakovati modrost in razumevanje za sodelovanje pri tistih projektih, ki ne morejo uspeti brez sodelovanja.

Novemu premieru Miru Cerarju po Pahorjevem mnenju položaj omogoča, da koordinira delo ministrske ekipe v času, ko se je znova začela gospodarska konjunktura. To je za vlado spodbudno. A na to okrevanje se po njegovem mnenju ne moremo kar zanesti.

Le če bo vlada sprejela potrebne strukturne reforme, lahko po Pahorjevih ocenah upamo, da bo Slovenija gospodarsko in socialno okrevala. Pri tem je novi ministrski ekipi zaželel veliko poguma in znanja.

Cerar je dejal, da podpora predsednika države novi vladni ekipi veliko pomeni, tudi zato, ker se predsednik države trudi v isti smeri, kot se bo nova vlada. To je v smeri, da državo popeljejo iz krize, da državljanom omogočijo dostojno življenje in družbi trajnostni razvoj, je dejal Cerar.

Novi premier se je dotaknil četrtkove ustanovne seje vlade, na kateri so se seznanili tudi z javnofinančno oceno v državi. Cerar ocenjuje, da je Slovenija še vedno v krizi, tako na ekonomskem kot socialnem in drugih področjih.

Vendar je prepričan, da bodo ravno s tem, ko bodo stabilizirali politični prostor in sledili programskim ciljem, omogočili vsem družbenim podsistemom, da zadihajo, omogočili razvoj gospodarstva, zaposlovanje, postopno konsolidacijo javnih financ in izboljšanje stanje vseh, ki so pod pragom revščine ter imajo družine na robu preživetja.

Nova vlada se bo, kot zagotavlja Cerar, po vseh močeh trudila za izhod iz krize. A se moramo po njegovih besedah vsi, tudi državljani, zavedati, da položaj ni preprost in bo terjal tudi nekatere zelo zahtevne ukrepe. »Ukrepe, ki bodo morda sprva težavni, pri čemer bo vlada med tistimi, ki bo prevzela nase tisti del bremena, ki ga mora,« je dejal.

Pahor je dodal, da »smo se v zadnjih letih naučili, da brez sodelovanja pri velikih in zahtevnih projektih ni uspeha, neuspeh pa ne koristi prav nikomur. Tudi tistemu ne, ki ima lahko kratkoročno korist v smislu, da prevzame oblast za tistim, ki mu to ni uspelo,« ugotavlja Pahor.