Pahor odgovarja Zveru o slabi banki: Sem proti naglici

Kako bo glasoval o holdingu in slabi banki, se Pahor še ni odločil, je pa proti referendumu.

Objavljeno
26. september 2012 13.55
Posodobljeno
26. september 2012 13.55
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana  »Glasoval sem proti naglici, saj bo parlament v enem tednu odločil o ustanovitvi holdinga in slabe banke,« je Borut Pahor (SD) odgovoril na kritiko Milana Zvera (SDS), da je sicer priznal, da njegova vlada ni ukrepala pri bankah, a je hkrati proti ukrepom.

Ali bo Pahor državni holding in slabo banko ta teden pri glasovanju podprl, se še ni odločil, ocenjuje pa, da bi morala imeti parlament in kritična javnost več kot teden dni časa za razpravo o tako pomembnih temah, vlada pa bi se morala bolj potruditi s pojasnili.

Pahor je povzel, da je dan prej finančnega ministra Janeza Šušteršiča v pogovoru na štiri oči opozoril, da je izjemno pomembno, da bi zlasti kritiki imeli dovolj časa za premislek in da bi morala vlada odgovoriti na njihove predsodke. »Vali se huda kritika, da vlada omogoča prodajo državne srebrnine,« je opozoril Pahor in dodal, da bi vlada lahko pojasnila, da ima razloge za prodajo srebrnine, ker mora kupovati zlatnino. »Vlada se premalo trudi,« je ocenil.

Ne glede na razplet v državnem zboru bo Pahor nasprotoval morebitnim referendumskim postopkom pri državnem holdingu ali slabi banki, ker na referendumu ljudje po njegovi oceni glasujejo o zaupnici ali nezaupnici vladi in ne rešitvah problemov.

O politiki prejšnje vlade na področju bančništva je Pahor še povedal, da so z jamstvi pomagali celotnemu bančnemu sistemu, a so se premalo zavedali problema, ker so se banke leta 2006, 2007 in 2008 zelo odprle, posojale denar podjetjem, ki si ga niso zaslužila ... Vlada takrat ni predvidela, da bo kapitalska ustreznost bank padala in padala. Za ustanavljanje slabe banke se niso odloči, a ta se mu tudi danes zdi zelo tvegana, je še povedal.