Pahor pri Hollandu vabil francoske naložbe

Po Pahorjevih besedah za Slovenijo ni ključen le denar, marveč tudi poslovna kultura, ki bi prišla z investicijami.

Objavljeno
02. april 2014 21.13
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Predsednik Borut Pahor in francoski predsednik François Hollande sta se ob robu vrha EU-Afrika v v Bruslju pogovarjala o razmerah na Zahodnem Balkanu, položaju v Ukrajini in dvostranskih vprašanjih.

Med težavami na Balkanu in v Ukrajini po Pahorjevem obstajajo vzporednice. »Transformacija socialnih problemov v geopolitične bi imela na Balkanu hude posledice,« je ocenil Pahor. Slovenski predsednik si prizadeva, da bi EU posvetila pozornosti balkanskim državam.

V njih sicer potekajo demokratični procesi, kočljiva pa je predvsem položaj v BiH, v kateri politični sistem temelji na etnijah. Zgodilo bi se lahko, da bi kdo izkoristil težave. »V Ukrajini se je vse začelo z nezadovoljstvom ljudi, ki so imeli dovolj neenakosti,« je ocenil Pahor. Nato so bile nove okoliščine izkoriščene za uveljavljanje geopolitičnih interesov.

Hollanda je v pogovoru zanimala doslednost Slovenije pri sprejemanju ukrepov za oživljanje gospodarstva, predvsem privatizacija. Po Pahorjevih besedah za Slovenijo ni ključen le denar, marveč tudi poslovna kultura, ki bi prišla z investicijami. »Francija je investitor, ki si ga želimo,« je povedal Pahor. Konkretnih primerov morebitnih francoskih naložb ni omenjal.