Pahor prisegel: »Sreča je na strani pogumnih.«

Novi predsednik zvečer zaprisegel na slavnostni seji DZ – ki prav danes obhaja dvajsetletnico.

Objavljeno
22. december 2012 12.14
Posodobljeno
22. december 2012 12.14
Marko Crnkovič, Delo.si
Marko Crnkovič, Delo.si

Ljubljana – Slavnostna seja Državnega zbora ob državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, je bila danes večnamenska.

Najprej so z govorom in priložnostnim glasbenim vložkom (s skladbo Zemlja pleše v izvedbi Kvazigodalnega kvarteta Podokničarji) počastili državni praznik. Govor je imela podpredsednica DZ Romana Tomc.

Druga zadeva je bila dvajsetletnica DZ. Televizijski gledalci so lahko gledali izseke iz dokumentarnega filma 20 let Državnega zbora avtorice Ljerke Bizilj.

TV Slovenija je prenašala proslavo na 3. programu. Nekatere je to motilo, češ, zakaj ne na Prvem ali Drugem programu. Tam so v času seje prikazovali kuharsko oddajo Valentine Smej Novak v Sobotnem popoldnevu in Ozare oz. prenašali lokalno rokometno tekmo.

Lahko pa se tudi vprašamo: čemú proslava ob šestih zvečer?

Verjetno zato, ker je ob osmih predvidena proslava kulturnopolitičnega establišmenta v Cankarjevem domu.

Borut Pahor je okrog pol sedmih zvečer zaprisegel pred »visokim zborom« (kot je malo pozneje v govoru ponovil približno osemkrat). S tem se začel njegov petletni mandat in prevzem predsedniških dolžnosti od predhodnika dr. Danila Türka.

Če ne bo še enkrat kandidiral oz. če ne bo izvoljen, bo Pahor predsednik do 22. decembra 2017.

Poslanci in televizijski gledalci so z mešanimi občutki spremljali Pahorjev inavguracijski govor. Če smo prej pripominjali, da je podpredsedničin govor spominjal na literaturo iz nekoč priljubljene kurirčkove torbice, pa bi v predsednikovem primeru lahko rekli, da je iz Morijeve motivacijske malhe. No, nedvomno je dodal tudi ščepec nepogrešljive državotvornosti.

Govor je končal s pregovorom: »Sreča je na strani pogumnih.«