Pahor sprejel avstrijskega predsednika Fischerja

V Kočevju sta se srečala s predstavniki nemško govoreče etnične skupnosti, ki so zahtevali, da jih priznajo kot manjšino.

Objavljeno
01. september 2013 18.33
Jacques Holland
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Predsednik države Borut Pahor je na Kongresnem trgu v Ljubljani z vojaškimi častmi sprejel avstrijskega predsednika Heinza Fischerja, nato pa sta odšla v Kočevje, kjer sta se sešla s predstavniki tamkajšnje nemško govoreče etnične skupnosti.

Skupnost, ki uživa tudi podporo Avstrije, si prizadeva, da bi bila priznana kot manjšina. S tem bi med drugim pridobila pravico do sofinanciranja delovanja svojih društev. Ta tema se vedno znova pojavlja na dvostranskih srečanjih avstrijskih in slovenskih politikov.

Za slovensko stran pa je na drugi strani zelo pomembna tema zaščita slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem in Štajerskem. Tako je moč pričakovati, da se bosta tega vprašanja na delovnem pogovoru na štiri oči ter na plenarnih pogovorih med delegacijama pod vodstvom predsednikov držav v ponedeljek dotaknila tudi Pahor in Fischer.

Gril: Obisk nas je razočaral

Predsednik društva Kočevarjev staroselcev August Gril je dejal, da jih je današnji obisk razočaral. Namreč, slovenska vlada in politika še vedno vztrajata pri navedenem kulturnem sporazumu, ki pa zanje ni rešitev.

»Nastopil je čas za priznanje nemške manjšine v Sloveniji in kaj takega je zanjo nujno,« je izpostavil Gril.

Predsednik Pahor je namreč dejal, da sporazum o kulturnem sodelovanju med državama daje pripadnikom, ki čutijo nemške korenine, dovolj možnosti, da se znotraj 61. člena ustave Slovenija obveže - in to tudi počne - da lahko izrazijo svojo identiteto.