Pahor sprejel odstop Horvata

Andreja Horvata bodo z mesta državnega sekretarja razrešili na jutrišnji seji vlade.

Objavljeno
19. oktober 2011 16.41
Posodobljeno
19. oktober 2011 16.59
Ne. Š., Delo.si
Ne. Š., Delo.si

Ljubljana - Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je premier Borut Pahor sprejel odstop državnega sekretarja Andreja Horvata, ki mu je v ponedeljek izročil svoj odstop. Horvata bodo tako razrešili na jutrišnji seji vlade.

Prav tako so v vladnem kabinetu potrdili novico o kriminalistični preiskavi Horvata v zvezi z izvajanjem zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015.

Preiskovalci NPU so namreč danes skupaj z drugimi kriminalisti in policisti uprave kriminalistične policije in več policijskih uprav izvajali  skupno 13 hišnih preiskav na območju policijskih uprav Murska Sobota in Ljubljana. Pri tem so dvema osebama odvzeli prostost.

»Horvat opravljal le naloge s področja regionalne politike«

V vladnem kabinetu so zapisali, da je predsednik vlade Pahor že 1. decembra 2010 naložil državnemu sekretarju Horvatu, da mu do 6. decembra 2010 pripravi poročilo o njegovi vlogi pri izvajanju javnih razpisov in javnih naročil v okviru izvajanja zakona o razvojni podpori Pomurju.

Zaradi očitkov o možnem konfliktu interesov in posledično suma korupcije, je kabinet istega dne Horvato poročilo posredoval komisiji za preprečevanje korupcije in jo prosil za mnenje v zvezi z ravnanjem državnega sekretarja v navedenem projektu, navajajo v sporočilu za javnost.

Komisija je marca predsedniku valde predlagala, da preuči možnost začasne predodelitve nalog Andreja Horvata na drugega funkcionarja in s tem njegovo izvzetje iz neposrednega vplivanja na odločitve povezane z omenjenim projektom.

Kot še pojasnjujejo v kabinetu, je predsednik vlade Borut Pahor to upošteval, tako da je Horvat je kot državni sekretar opravljal le še naloge s področja regionalne politike, vendar ne v zvezi z izvajanjem zakona o razvojni podpori Pomurski regiji.