Pahor sprejel znanstvenika Antona Mavretiča

Slovenec, ki živi v ZDA, je z ekipo strokovnjakov izvedel tudi inštrument za merjenje solarne plazme na Voyager 1.

Objavljeno
14. oktober 2013 19.56
eržen+Mavretič Anton
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel prof. dr Antona Mavretiča, slovenskega znanstvenika, ki živi in dela v Združenih državah Amerike.

V pogovoru s predsednikom Pahorjem je Mavretič opozoril, da je nujno pohvaliti dobro, saj to lahko spodbuja ljudi k razmišljanju in jih motivira, da so inovativni, so sporočili iz urada predsednika republike. Podal je misel, ki jo večkrat ponavlja, saj meni, da je za razvoj družbe pomembna: »Če daš dobro zrno v pesek, ne zraste iz njega nič. Če ga postaviš v dobro zemljo dobiš nekaj«.

Mavretič se že več kot štirideset let posveča razvoju vesoljskih tehnologij na najbolj prestižnih izobraževalnih ustanovah, kot so Massachusetts Institute of Technology, Harvard University in Boston University.

Izkazal se je tudi na področju promocije znanosti v Sloveniji in svetu. Zelo uspešno deluje kot predavatelj na akademskem in kongresnem področju ter tudi v različnih združenjih, so zapisali v Pahorjevem uradu.

S svojimi znanstvenimi dosežki je Mavretič bistveno prispeval k izgradnji inštrumenta za merjenje solarne plazme na vesoljski sondi Voyager 1. Naprava, pri razvoju katere je sodeloval kot glavni inženir, še danes meri sončno plazmo na obeh sondah Voyager in igra pomembno vlogo pri iskanju meje osončja.

Tudi danes, po dolgi karieri tako v akademskih vodah kot v industriji, ostaja Mavretič na tekočem z znanstveno sfero, tudi slovensko. Je namreč dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

***

Preberite pogovor z Antonom Mavretičem, ki smo ga objavili v Sobotni prilogi: Voyager, najbolj oddaljen izdelek človeških rok. O Mavretiču se pripravlja tudi dokumentarni film v sodelovanju s Ksevtom in RTV Slovenija.