Pahor: Posodobitev ZN je naša zgodovinska dolžnost

Predsednik države je v govoru na generalni skupščini ZN poudaril pomen reforme ZN in mirnega reševanja sporov.

Objavljeno
26. september 2014 18.54
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
New York  - Predsednik Borut Pahor je v današnjem govoru na splošni razpravi svetovnih voditeljev 69. zasedanja Generalne skupščine ZN poudaril pomen reform svetovne organizacije in še posebej Varnostnega sveta ZN za učinkovito utrjevanje mednarodnega miru in varnosti, sicer lahko pride do zloma mednarodnega političnega in varnostnega sistema.

Uvodoma je poudaril, da je Slovenija med državami, ki si prizadevajo za trajen mir, za kar je potrebno mirno reševanje sporov. ZN ostajajo nepogrešljivo orodje za ohranjanje in utrjevanje mednarodnega miru, vendar pa se v nasprotju z ustanovno listino ZN sila še vedno uporablja in občutek je, da sedanja arhitektura ZN, še posebej Varnostnega sveta, ne izpolnjuje svoje temeljne vloge. »Razprava o reformi traja že dolgo, vendar ni dosegla otipljive spremembe,« je dejal Pahor.

ZN brez reforme tvegajo, da bodo odrinjeni na obrobje. Blokada v Varnostnem svetu se vse pogosteje uporablja kot izgovor za uporabo sile. Včasih z dobrimi razlogi in včasih ne. »Če se bo tak trend nadaljeval, lahko pride do zloma sodobne politične in varnostne infrastrukture,« je opozoril Pahor in pozval k reševanju pomanjkljivosti hitro in s konsenzom.

Pahor je menil, da morajo stalne članice Varnostnega sveta odgovorno uveljavljati svojo pravico do veta in v skladu z mednarodnim pravom ter ustanovno listino ZN. »Ponovno moramo razmisliti o arhitekturi mednarodne varnosti, izboljšati zmogljivosti za preprečevanje in reševanje spopadov in se vrniti k skupnim vrednotam in načelom ustanovne listine ZN,« je dejal in kasneje dodal, da bo Slovenija še naprej prispevala k razpravi o reformi.

»Posodobitev ZN je naša zgodovinska dolžnost,« je poudaril in dodal, da se mora to zgoditi, še preden se mednarodni mir spodkoplje nepovratno. Dovolil je možnost uporabe sile, ko ni drugega izhoda, vendar je dejal, da je v tem primeru nujen mandat ZN. »Če bo posredovanje brez mandata ZN postalo načelo, bo svet zanesljivo prišel do točke, ko lahko samovoljno ukrepanje sproži konflikt širokih in nenadzorovanih razsežnosti,« je dejal.

Pahor je obsodil grožnje terorizma in islamskih skrajnežev na širšem območju Bližnjega vzhoda ter severa Afrike, ki so drugačne v svojem strateškem pristopu in metodah delovanja. »Gre za globalni fenomen surovosti in zanemarjanja človeškega življenja, ki ga moramo najostreje obsoditi in se proti njemu boriti ob misli na mandat Varnostnega sveta. Zaradi pomena, ki ga dajem Varnostnemu svetu, bi rad poudaril podporo resoluciji, ki jo je sprejelo več kot 100 držav.«

Pahor je sklenil z mislijo, da vizija svetovnega miru ostaja neuresničena, vendar pa ideali, ki so vodili do ustanovitve ZN ostajajo. Svetovne voditelje je pozval , da združijo zamisli in vire ter izkažejo vodstvo, izpeljejo potrebne reforme in se ponovno zavežejo načelom ustanovne listine. »Obnovimo dialog in zaupanje. To je edina pot naprej za ohranitev svetovnega reda na temelju mednarodnega prava in zapuščanja trajne dediščine prebivalcem in državam tega sveta,« je dejal Pahor.