Pahor zaprisegel za drugi predsedniški mandat

»Rad bi bil dober predsednik. Predsednik vseh«, je dejal v inavguracijskem nagovoru na današnji seji DZ.

Objavljeno
22. december 2017 19.33
DZ
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana - Dan pred nastopom svojega drugega mandata je predsednik republike Borut Pahor zaprisegel na slavnostni seji DZ. Prisegel je, da bo spoštoval ustavni red, da bo ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije.

»Rad bi bil dober predsednik. Predsednik vseh,« je dejal v inavguracijskem nagovoru. V njem je med drugim ocenil, da se bo Slovenija v naslednjih letih osredotočala na spodbujanje gospodarstva, zagotavljanje varnosti in svojo vlogo v EU.

Kot temeljno vodilo svojih ravnanj je Pahor v nagovoru izpostavil, da Slovence veliko več povezuje kot razdvaja. »Naša sveta pravica in dolžnost je, da ustvarjamo vključujočo družbo, v kateri je prostor za vsakega, še tako različnega in drugačnega,« je poudaril na slavnostni seji DZ, na kateri so obeležili tudi državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Poziv k sodelovanju

Pahor sicer pravi, da ne poziva k enotnosti, saj zanjo ni zgodovinske nujnosti. »Toda v resnici ne vemo, kdaj bo zanjo spet nenadomestljiva potreba. Zato si kot predsednik republike dovolim pozvati k političnemu in vsakemu drugemu sodelovanju med nami,« je poudaril. Kot je dodal, je morda v tem času in v teh razmerah minimalna definicija zaupanja in sodelovanja vzdržnost od sovražnega govora.

»Razklani smo šibki, enotni smo močni,« je poudaril in spomnil na bratomorno vojno sredi prejšnjega stoletja.

Ob prevzemu novega mandata si Pahor, kot je dejal, dovoli misliti, da je bila podpora na volitvah precej povezana z njegovim dosedanjim trudom in delom. »Veliko tega bo zato ostalo tudi v novem mandatu naprej, nisem pa gluh in ravnodušen za pripombe. Skušal jih bom upoštevati,« je napovedal.

Foto: Leon Vidic/Delo

V nagovoru je pozval tudi k strukturnim reformam za konkurenčno gospodarstvo in socialno solidarnost. Najboljša socialna politika je namreč po njegovih besedah najboljša gospodarska politika, zato je pozval k premišljenemu, a hitrejšemu in bolj ambicioznemu spreminjanju poslovnega okolja.

Poudaril je tudi potrebo po temeljitem miselnem preskoku v prid celostnega spodbujanja majhnih in velikih inovacij, ki bodo izboljšale kvaliteto našega življenja. Konec krize pa je po njegovih besedah prinesel priložnost, da marsikaj spremenimo ali naredimo na novo. »Ne vem, če se vsi dobro zavedamo, kakšno veliko odgovornost, toda tudi kakšno čudovito priložnost bo imela glede tega vlada, ki bo prisegla sredi prihodnjega leta in celotna slovenska politika, vključno z menoj,« je poudaril.

Pričakuje, da bo Hrvaška razsodbo o arbitraži spoštovala

Dotaknil se je tudi zunanje politike. Ta se po njegovih besedah začenja pri odnosih s sosednjimi državami. Glede arbitražnega sporazuma Pahor pričakuje, da bo Hrvaška odločitev sodišča spoštovala. Na nekatera pričakovanja z njihove strani, da bi po odločitvi tribunala zdaj iskali neko srednjo pot, odgovarja, da je bil arbitražni sporazum srednja pot in da je zdaj treba prehoditi to pot do konca.

Spregovoril je tudi o varnosti ter poudaril, da Slovenija potrebuje zelo posodobljen sistem zagotavljanja nacionalne varnosti.

V nagovoru pa je tudi obljubil, da se bo iskreno trudil, da bo »najboljši predsednik vsem državljankam in državljanom«.

Pahor, ki je bil vnovič za predsednika izvoljen v drugem krogu predsedniških volitev 12. novembra, je zaprisegel v okviru današnje slavnostne seje DZ pred dnevom samostojnosti in enotnosti.

Seje so se poleg poslancev udeležili tudi visoki predstavniki države, predstavniki državnega sveta, političnega, družbenega in verskega življenja ter diplomatski zbor.