Pahorjevi ministri se branijo pred njegovimi kritikami

Prejšnji premier Borut Pahor je z izjavo razjezil nekdanje politične sopotnike; bodice tudi iz tabora tekmeca Milana Zvera.

Objavljeno
19. september 2012 22.24
*vidic* TISKOVNA KONFERENCA VLADE
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Predsedniški kandidat Borut Pahor si je z izjavo, da je njegova vlada napačno diagnosticirala ključni problem v državi, sodeč po odzivih, privoščil podoben spodrsljaj kot predsedniški pretendent ameriške republikanske stranke Mitt Romney. Razlika je, da je Romney užalil in razjezil nasprotni politični tabor, Pahor pa svojega.

Najbolj prizanesljiv do Pahorjeve teze, da je prejšnja vlada podcenila težave domačega bančnega sistema in s tem zgrešila koncept reševanja krize, je bil njegov naslednik, predsednik SD Igor Lukšič. »Za resor šolstva, ki sem ga pokrival sam, to ne velja, čeprav so nekateri v koaliciji hoteli drugače,« je dejal nekdanji minister za šolstvo in šport. Različni pogledi na reševanje krize so se pojavljali že med vladanjem, se spominja Lukšič, zato se nad ostrimi odzivi na Pahorjeve samokritične izjave ne čudi. »Je pa s tem pokazal, kakšen predsednik vlade je bil,« je še dodal Lukšič.

Bolj ostri so bili v nekdanji koalicijski partnerici, zdaj pa zunajparlamentarni Zares. »Zaradi te napake je del njegove vlade – Zares spokal in odšel, kmalu pa tudi on. Banke so bile svete!« je na Twitterju zapisal nekdanji predsednik DZ in sedanji predsednik stranke Pavel Gantar.

Gregor Golobič pa je dodal: »So pa zato njegovi bančni izbranci v kazenskem postopku. In seveda njegova nova diagnostika enako zgrešena.«

Nekdanji premier je odgovornost za neobveščenost o slabem stanju pripisal sebi, delno pa tudi Banki Slovenije ter svojemu nekdanjemu ministru in guvernerju BS v letih med 2001 in 2007 Mitji Gaspariju. Ta je zato za Delo že včeraj Pahorjeve ocene označil za pavšalne in neverodostojne. Nekdanja predsednica LDS in notranja ministrica Katarina Kresal se je komentarja vzdržala.

Zver o nezmotljivosti

»Priznanje nekdanjega predsednika vlade je hvalevredno in pove kakšno dobro stvar o gospodu Pahorju,« je besede tekmeca za funkcijo predsednika republike komentiral Milan Zver (SDS, NSi). A takšno stališče nima velike vrednosti, v isti sapi dodaja evropski poslanec, saj da za nekdanjim predsednikom vlade – v nasprotju s sedanjim predsednikom države Danilom Türkom, ki se poteguje za ponovitev mandata – ne stoji del skrajno leve etablirane politike. O svojih grehih je Zver sicer dejal: »Zagotovo nisem nezmotljiv. To je samo on tam zgoraj. V politiki in življenju sem verjetno storil veliko napak, zagotovo pa z nobeno nisem države po nepotrebnem zadolžil za milijarde, ki bodo bremenile tudi prihodnje generacije.«