Paket Mr. Muscolo poslanci vrgli v smeti

S črtanjem vseh členov so poslanci danes ustavili dopolnjevanje volilne in funkcionarske zakonodaje.

Objavljeno
04. september 2013 19.53
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Po uničujočih kritikah zakonodajno pravne službe o neustavnosti novosti, zaradi katerih je parlament pred počitnicami že ustavil dopolnjevanje volilnih in funkcionarskih zakonov, ki ga je Državljanska lista (DL) predlaga za dvig standardov v politiki, je celoten paket sprememb, javno znan kot Mr. Muscolo, danes končal v smeteh.

Ko ne pomagajo niti popravki

DL je v zadnjih dneh skušala doseči, da bi vsaj del paketa Mr. Muscolo parlament vendarle uzakonil, dopolnila k množici zakonov je predlagala tudi opozicijska SDS. A so parlamentarni pravniki opozorili, da dopolnila obeh strank ne odpravljajo pravne zgrešenosti celotnega paketa sprememb, nastale bi celo še dodatne težave.

Vsa dopolnila in vse člene v paketu so v mandatno volilni komisiji in odboru za notranje zadeve poslanci danes zato zavrnili. Od množice sprememb zakonov, s katerimi bi omejili pravico kandidirati in opravljati različne funkcije na lokalni in državni ravni, ki jih je DL vložila tudi zaradi zahtev vstajniških gibanj, ni ostalo nič. Državni zbor bo lahko le še ugotovil, da je zakonodajni postopek končan in vlado pozval, naj pripravi bolj premišljene rešitve, kar so poslanci v obeh odborih danes tudi že storili.

Tanko: Kako je Virant to spregledal?

Da se za paket ne bo končalo najbolje, je v mandatno volilni komisiji prvi nakazal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki je ob spreminjanju poslanskega zakona opozoril, da so pravniki zamisli »po dolgem počez raztrgali«, dodal, da z uzakonjanjem tako spornih rešitev, ki jim nasprotuje tudi vlada, ne bo parlament dobil nobene dodatne pike v javnosti in se zaradi tega »vstajniki tudi ne bodo umaknili s cest«.

Han je predsedniku DL Gregorju Virantu in vladi predlagal, naj pripravijo razumnejše predloge. Z zamislijo, da bi paket zavrnili in vladi predlagali naj začne na novo, sta se strinjala tudi Maša Kociper (PS) in Jože Tanko (SDS).

Tanko se je začudil, kako je DL, ki jo vodi Gregor Virant, ki velja tudi za poznavalca ustavnega prava, zaradi ambicije, da popravi nek javnomnenjski vtis, spregledala dileme, na katere opozarja zakonodajno pravna služba.

Po kratkem posvetu koalicije je sprememba zakona o poslancih padla skoraj soglasno. Drugače kot večina je glasoval le predlagatelj sprememb Rihard Braniselj (DL). Hitreje se je razpletlo pri ostalih zakonih, ki jih je odbor za notranjo politiko zavrnil brez obsežnejših razprav in polemik.

DL: Ni volje za dvig standardov

Iz DL so se na razplet odzvali z obžalovanjem, ker v parlamentu »ni bilo politične volje za dvig standardov v politiki«. V DL, kot je sporočil Braniselj, menijo, da predlagane spremembe niso bile neustavne, Braniselj pa kot uspeh šteje, da so poslanci vladi naložili, naj pripravi zakonske spremembe, ki bodo zasledovale ravno cilje, ki so jih s predlagano zakonodajo že želeli doseči in sklep, da bodo v parlamentu začeli pripravljati etični kodeks za poslance.