Parlamentarni odbor potrdil tudi Lah Turnškovo

Kandidatko za ministrico za visoko šolstvo je podprlo sedem poslanskih kolegov, pet pa jih je bilo proti.

Objavljeno
14. september 2011 10.43
Posodobljeno
14. september 2011 10.48
An. B., notranja politika; Ne. Š., Delo.si
An. B., notranja politika; Ne. Š., Delo.si

Ljubljana − Parlamentarni odbor je potrdil kandidatko za visokošolsko ministrico Tamaro Lah Turnšek. Podprlo jo je sedem poslanskih kolegov, pet pa jih je bilo proti.

Kandidatka je po pisanju STA poslancem zagotovila, da bo v primeru imenovanja skrbela za racionalizacijo in kontinuiteto v znanosti. Dejala je, da smo na repu lestvice konkurenčnosti, kar je po njenih besedah zaskrbljujoče, in poudarila, da delo na področju znanosti in tehnologije pokaže učinke šele čez nekaj let. Po njenem prepričanju je treba okrepiti prenos tehnologij.

Število univerz je odvisno od števila študentov, je dejala Lah Turnškova in izrazila željo po ocenitivi zaposljivosti študentov. Tudi zasebne univerze lahko dobijo finančno podporo, če so dobre, je še menila.

Med prioritetami je v današnji predstavitvi izpostavila potrebo po večji samostojnosti v javnih raziskovalnih zavodih, stabilnejšem financiranju znanosti in razvoja ter morebitno izvzetje raziskovalne sfere iz sistema javnih uslužbencev. Predlagala je tudi, da bi v letu 2011/2012 ustanovili svet za raziskave in inovacije.

Preostali štirje kandidati za ministre, Zdenka Vidovič, Branko Janc, Tomaž Orešič in Samo Bevk, so včeraj brez težav prestali prvo preizkušnjo v parlamentu. Na zaslišanjih pred odbori državnega zbora so vsi dobili večino glasov, največ Samo Bevk, ki ga je podprlo osem poslanskih kolegov, samo štirje pa so bili proti.