Patria: Odločitev sodišča o veljavnosti dokaznega materiala padla

Višje sodišče je odločilo o pritožbah odvetnikov obrambe na sklep okrajnega sodišča, ki je zavrnilo izločitev dokazov.

Objavljeno
16. november 2011 15.00
Posodobljeno
16. november 2011 15.05
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Odločitev še ni javna, saj je v fazi vročanja strankam, so za STA pojasnili na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

Sojenje v zadevi Patria se je začelo v začetku septembra, vendar pa je obramba še pred začetkom glavne obravnave zahtevala izločitev nekaterih dokazov, pridobljenih na Finskem in v Avstriji. Po oceni obrambe naj bi bili ti dokazi namreč pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Zahtevo odvetnikov obrambe je najprej zavrnila sodnica Barbara Klajnšek, vendar so se nekateri zagovorniki na odločitev pritožili na Višje sodišče v Ljubljani. Tam so danes za STA pojasnili, da je bilo o pritožbah že odločeno, vendar pa vsebine odločitve ne razkrivajo, saj je stranke še niso prejele.

Je pa sodišče potrdilo datume narokov sojenja, ki se bo tako nadaljevalo prihodnji ponedeljek. Preostali naroki pa so predvideni za 28. novembra ter za 5., 12., in 19. decembra letos.

Predsednik SDS Janez Janša, brigadir Tone Krkovič, nekdanji direktor HSE Jože Zagožen, direktor Rotisa Ivan Črnkovič in poslovnež Walter Wolf so v zadevi Patria obtoženi domnevnih kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje.