Patria: »V sodbi bo secirana vsaka beseda«

Po objavi sodbe v zadevi Patria, najkasneje naslednji ponedeljek, Pavlič Pivkova pričakuje nove diskreditacije.

Objavljeno
30. avgust 2013 20.33
SLO., LJ., JANSA, PATRIA, 5.6.2013, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana – Prihodnji teden v četrtek, 5. septembra, ali po nekaterih informacijah najkasneje v ponedeljek, 9. septembra, bo trojici obsojenih v zadevi Patria vročena sodba, ki jo je sodnica Barbara Klajnšek izrekla 5. junija. Sodba bo obsegala več sto strani.

Ker je bilo že ob izreku sodbe slišati očitke o montiranem procesu in obsodbah brez dokazov, pred sodiščem pa so se v znamenje protesta zbrali podporniki Janeza Janše in nekaj njegovih nasprotnikov, je pričakovati, da bo tudi pisni odpravek sodbe deležen ustrezne pozornosti. Ali kot pravi predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk, »secirana bo vsaka beseda«.

Hitrost in ugled

Nekaj uvodnih dejanj se je že zgodilo. Tako je v pričakovanju vročitve sodbe na prvi stopnji obsojenim Janezu Janši, Ivanu Črnkoviču in Antonu Krkoviču pravosodni minister Senko Pličanič v ponedeljkovem intervjuju za TV 3 na vprašanje, koliko slovenski sodniki upoštevajo roke za izdelavo sodbe, ki so zapisani v zakonu, dejal, da bi morala sodnica v tem primeru upoštevati 30-dnevni rok za pisni odpravek sodbe. Praksa podaljševanja tega roka je po njegovem nesprejemljiva. Še posebno v zadevi Patria, saj je to izjemno pomemben primer in pričakovanja javnosti so v tej zadevi drugačna kot v kateri drugi. Na vprašanje, ali bo kakor koli ukrepal, je spomnil, da kot minister nima v takšnih primerih nikakršnih pristojnosti, zato je na sodstvu samem, da se odloči, ali bo ravnanje sodnice sankcioniralo. Minister nam je včeraj v dodatni pojasnitvi svoje izjave dejal, da se mu zdi upoštevanje instrukcijskih rokov, ki res niso zavezujoči, zelo pomembno, saj vplivajo na hitrost in učinkovitost postopka in s tem na ugled sodstva.

Spet diskreditacija

Predsednica okrajnega sodišča v Ljubljani Vesna Pavlič Pivk je spomnila, da je sodišče v omenjeni zadevi izvedlo 51 narokov, zaslišanih je bilo 34 prič, zadeva obsega skoraj 22.000 strani, »zato ponovno ocenjujemo, da je bil zaradi obsežnosti in zahtevnosti zadeve tudi za izdelavo pisne obrazložitve sodbe potreben nekoliko daljši rok, to je tri mesece«. Ker je bil že izrek sodbe pospremljen z burnim odzivom dela javnosti in hudimi kritikami, je pričakovati, da bo »tudi vsaka beseda, zapisana v obrazložitvi sodbe, do potankosti secirana. Sodstvo bo spet namerno diskreditirano, čeprav je bil postopek izjemno zahteven in se je sodnica v njem zelo potrudila. Že število videokonferenc, ki jih je izpeljala, nima primere v slovenski sodniški praksi, sodba bo obsegala več sto strani, zato tudi od ministra Pličaniča pričakujem, da bodo šle njegove besede bolj v podporo pravosodju kot obratno.«

Pritožbe že napovedane

Ljubljansko okrajno sodišče je 5. junija tri obtožene v zadevi Patria spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Sodba sicer še ni pravnomočna. Vsi trije obsojeni so že ob njenem izreku napovedali, da se bodo nanjo pritožili. Pritožba na višje sodišče je po zakonu o kazenskem postopku možna v 15 dneh po prejemu pisnega odpravka sodbe. Višje sodišče lahko odloči zelo različno. Pritožbo lahko zavrže kot prepozno ali nedovoljeno, jo zavrne kot neutemeljeno in potrdi sodbo sodišča prve stopnje, jo razveljavi in pošlje na prvo stopnjo v novo sojenje ali pa samo spremeni sodbo.