Gantar že danes odstopil s položaja predsednika DZ

Uradni odstop s položaja predsednika DZ je napovedoval za 1. september, a je zaradi petkove izredne seje odstopil že danes.

Objavljeno
31. avgust 2011 12.28
Posodobljeno
31. avgust 2011 12.28
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Pavel Gantar je na seji kolegija predsednika državnega zbora povedal, da je danes podal odstopno izjavo s položaja predsednika DZ, poroča STA.

Sicer je napovedal, da bo s položaja odstopil 1. septembra, a je to storil že dan prej. Neuradni viri pravijo, da je to storil zaradi proceduralnih postopkov oz. da bi se DZ o njegovem odstopu lahko uradno seznanil že na petkovi izredni seji.

Že ta petek bodo v državnem zboru glasovali o novem predsedniku državnega zbora. Vodji poslanskih skupin SD in LDS Dušan Kumer in Borut Sajovic sta potrdila, da je skupni kandidat obeh strank za novega prvega moža parlamenta Ljubo Germič, sicer poslanec LDS. Po naših neuradnih preverjanjih Germiču za zdaj kaže, da bo na glasovanju dobil potrebno večino 46 poslanskih glasov, vendar to še ni povsem zanesljivo.

Pavel Gantar je bil za predsednika državnega zbora izvoljen v začetku tega mandata, konec leta 2008. Čeprav mu mandat traja štiri leta oziroma do izteka mandata celotnega parlamenta, se je odločil odstopiti. Svoj odstop je napovedal 11. julija, potem ko je Zares zapustil koalicijo, uradno pa da bo položaj predsednika DZ zapustil 1. septembra.

Na petkovi izredni seji DZ o ...

Funkcija bo Gantarju prenehala, ko se bo državni zbor na petkovi izredni seji uradno seznanil z njegovim odstopom. Na isti seji se bo DZ seznanil z odločitvijo predsednika vlade, da bo notranje ministrstvo začasno prevzel pravosodni minister Aleš Zalar.

Prav tako bodo poslanke in poslanci na seji odločali o predlogu, naj se o zahtevi za referendum o družinskem zakoniku izreče Ustavno sodišče RS.

Na predlog Jožeta Tanka (SDS) je kolegij na izredno sejo uvrstil tudi novelo zakona o vinu, ki jo bo DZ obravnaval po skrajšanem postopku. Po Tankovih besedah je treba novelo sprejeti zaradi vremenskih ujem, ki so prizadele vinogradnike. Točka je na sejo uvrščena pogojno, to pomeni, da jo bo DZ obravnaval, če se bo pred tem o njej izrekel matični odbor.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič je Gantarja danes opozoril, da njihova poslanska skupina do zdaj še ni imela priložnosti, da bi postavila poslansko vprašanje predsedniku vlade. Gantar pa mu je pojasnil, da bodo to priložnost dobili takoj, ko se bodo opredelili o tem ali so opozicija ali koalicija.

Gantar se je sicer ob koncu seje kolegija, ki ga je v tem mandatu vodil zadnjič, opravičil vsem, ki jih je morda užalil ali če je storil kakšno napako, novemu predsedniku pa zaželel obilo dobrega dela.