Peter Vilfan ni več član Zaab

Bo pa še naprej del poslanske skupine. Zaab je zapustil tudi nekdanji predsednik sveta Stojan Pelko.

Objavljeno
04. december 2014 09.53
Pi. K., Ni. Č., Delo.si
Pi. K., Ni. Č., Delo.si

Ljubljana – Poslanec Peter Vilfan je v torek izstopil iz Zavezništva Alenke Bratušek (Zaab), kar pomeni, da ni več njen podpredsednik, a je še vedno del poslanske skupine, saj ta po njegovih besedah »dela dobro in veliko,« poroča danes Dnevnik.

Za STA je še dodal, da ima tudi zelo dober odnos z vodjem poslanske skupine Janijem Möderndorferjem, poslanko Mirjam Bon Klanjšček in strokovnimi sodelavci. Prav tako nima težav s programom stranke, ki je zelo blizu programu največje vladne stranke SMC. Če pa bodo predsednica stranke oziroma njeni organi menili, da bi moral zapustiti njihovo poslansko skupino, bo to storil.

Njegovo nezadovoljstvo v stranki se je začelo že v času, ko je bila Alenka Bratušek kandidatka za evropsko komisarko. Takrat je Vilfan podprl stališče Stojana Pelka, ki je tudi zapustil stranko, da naj Bratuškova od kandidature odstopi, navaja omenjeni časopis.

Kot je znano, je Vilfan kasneje Bratuškovo tudi večkrat pozval naj odstopi kot predsednica stranke, po njegovih besedah se je prvi poziv zgodil že v času oblikovanja koalicije, pred zadnjim sestankom med Zaabom in SMC. Nato še v času odhoda na priprave na zaslišanje v Bruselj ter na izvršnem odboru stranke.

Vilfan je za Dnevnik dejal, da izstopa iz stranke,» ker so zadnji dogodki pokazali, da Bratuškova ne namerava odstopiti.« Ti dogodki so po pisanju Dnevnika povezani z razširitvijo sestave sveta stranke s člani, ki so Bratuškovi bližje, kar naj bi nekdanja predsednica vlade dosegla na nočni korespondenčni seji.

V ponedeljek bo svet stranke namreč odločal o tem, ali bo imel Zaab kongres, na katerem bodo izbirali novo vodstvo.