Peterle o Peinkiherju: To so spomini za sedanje politične potrebe

Nekdanji premier Drnovšek je mrtev, Janša in Krkovič pa v zaporu, je opozoril nekdanji premier.

Objavljeno
25. julij 2014 12.09
Volitve EU
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - »Če je Peinkiher imel kaj pomembnega za povedati, bi moral to v bran države storiti precej prej. Da to počne šele zdaj, postavlja pod vprašaj njegovo verodostojnost,« se je evropski poslanec, v času osamosvajanja pa predsednik vlade Lojze Peterle, odzval na trditve nekdanjega vodje vojaške obveščevalne službe Antona Peinkiheja v intervjuju za Delo, denimo o prepočasni in celo napačni reakciji oblasti na agresijo takratne federalne vojske.

Peterle je zjutraj na tiskovni konferenci ocenil, da so to spomini za »sedanje politične potrebe«, ko je mrtev nekdanji nekdanji premier Janez Drnovšek, Janez Janša in Tone Krkovič pa sta v zaporu.

»Ne bom se ukvarjal z urami in minutami, a če bi takrat spali, se ne bi osamosvojili. Spali smo bolj malo, predvsem pa smo zmagali,« je dejal Peterle in opozoril, da so se priprave na vojno začele že dan po izvolitvi njegove vlade, ko se je začel izvajati zvezni odlok o odvzemu orožja teritorialne obrambe.

To dejstvo smo razumeli kot vojno napoved, je povzel Peterle, ki meni, da časa osamosvajanja in ljudi, ki so takrat stavili vse, da bi obranili svobodo in suverenost, ne bi smeli obravnavati v interesu političnih obračunov, denimo v povezavi z Janšo. Odklanjam politizacijo osamosvojitve na tak način, je še dejal Peterle.