Petkrat »da« za vlado Janeza Janše

Zdaj ni več nobenega dvoma: Janša, Virant, Žerjav, Novakova in Erjavec bodo jutri podpisali koalicijsko pogodbo.

Objavljeno
24. januar 2012 23.20
T. S., B. H., An. B., Z. P., P. J. ; notranja politika
T. S., B. H., An. B., Z. P., P. J. ; notranja politika
Ljubljana – Nato pa vložili predlog, da novi mandatar postane Janez Janša. Vrhovi petih strank so namreč sinoči vsi po vrsti potrdili, da gredo v desnosredinsko vlado. Zadnja je pogodbo potrdila SDS. Janša je napovedal koalicijo, v kateri bodo vse stranke enakopravne in tudi enako odgovorne. »To, da bomo zmanjšali izdatke za 800 milijonov evrov, ne pomeni, da bo karkoli propadlo. S tem smo pred nekaj leti normalno delovali,« je dejal in poudaril, da bo geslo nove vlade rast in delovna mesta. O ministrih pa Janša sinoči še ni hotel govoriti.

Burno v Desusu

Po pričakovanjih je bilo najbolj burno v Desusu. Člani sveta stranke so bili menda razdeljeni približno na polovico, do konca tudi ni bilo jasno, ali bo glasovanje tajno ali javno. Navsezadnje so se odločili za zadnjo možnost ter s kar 37 glasovi za in le 10 proti pritrdili predsedniku Karlu Erjavcu. Ta je na koncu dejal: »Odločali smo se med dvema slabima možnostma in se odločili za manj slabo. Še enih predčasnih volitev si Slovenija namreč ne more privoščiti.« Erjavec ne pričakuje izrednega kongresa stranke, kot napovedujejo nezadovoljni lokalni odbori, dopušča pa posamične izstope. O tem, ali bo novi zunanji minister, se predsednik Desusa včeraj ni hotel izreči.

Državljanska lista je soglasno sklenila, da gre v vlado Janeza Janše, ker bo v njej, kot je dejal Gregor Virant, lahko uresničila svoj program. Jani Soršak, ki ga je Državljanska lista doslej promovirala kot ministrskega kandidata, sicer ne bo minister za pravosodje. Po njegovih besedah je razlog, da ne namerava kandidirati za pravosodnega ministra, združevanje resorjev: »Po novi delitvi je pravosodje povezano z javno upravo, jaz sem sicer delal v javni upravi, nisem pa strokovnjak.« Nekdanji ustavni sodnik Janez Čebulj je za Delo potrdil, da mu je Virant že ponudil mesto ministra za pravosodje in javno upravo.

NSi in SLS: vsi za

»Svet NSi je soglasno potrdil koalicijsko pogodbo in vstop v vladno koalicijo. Soglasno smo potrdili tudi naše kadre za morebitne ministre,« je sinoči po triurni razpravi glasovalno odločitev 68 članov najvišjega organa stranke med kongresi povzela predsednica NSi Ljudmila Novak in dodala, da kandidatov za ministre še ne more razkriti.

Od 133 članov glavnega odbora SLS je za vstop stranke v koalicijo glasovalo 131 članov, proti pa ni bil nobeden. Z ministrskim razrezom – stranka bo dobila dva resorja – so po besedah Radovana Žerjava zadovoljni.