Pikalo proti novi univerzi

Ministrstvo: Višina dodatnih sredstev za peti letnik bolonjskega študija je natančno preračunana glede na vse podatke.

Objavljeno
01. oktober 2013 19.43
Dr. Jernej Pikalo, minister za šolstvo Republike Slovenije, med pogovorom z novinarko Tino Kristan za Ozadja, snopič časnika Delo, v Ljubljani, 26. septembra 2013.
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja

Ljubljana – Dodatnih 6,1 milijona evrov za peti letnik bolonjskega študija je realna ocena, izračunana na podlagi podatkov, se je na izjave rektorjev, da je to premalo, odzval minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Kljub temu se minister Jernej Pikalo strinja, da sredstva, ki bodo namenjena za univerze in druge visokošolske zavode – ta se kljub zmanjšanju skupnega proračuna ministrstva ne bodo znižala –, ne bodo dovolj za optimalno delovanje.

Slovensko visoko šolstvo je namreč močno podfinancirano. V zadnjih letih so se sredstva zmanjševala in tako naj bi bilo spet leta 2015. Po besedah predsednika visokošolskega sindikata Marka Marinčiča se bo proračun takrat znižal za deset odstotkov.

»Za leto 2015 bo vsaj en rebalans,« ob tem miri minister. Tisto, kar je trenutno pomembno in na kar so se osredotočali, pravi, je razdelitev sredstev za prihodnje leto, medtem ko bo razprava o proračunu za leto 2015 avgusta in septembra prihodnje leto. Tako ostaja obljuba ministra o dvoodstotnem zvišanju sredstev na letni ravni, kar bo zapisano v noveli zakona o visokem šolstvu. V njej bo tudi natančno opredeljen nov sistem financiranja univerz in drugih zavodov. Novela bo po napovedih ministra do konca leta že v vladni ali morda celo v parlamentarni proceduri.

Že januarja naj bi bil končan postopek sprejemanja novele zakona o višjem strokovnem izobraževanju, katere cilj je tudi omejevanje fiktivnih vpisov, kar je minister v intervjuju za Delova Ozadja, ki smo ga objavili v ponedeljek, že podrobno pojasnil.