Pismo tujini poslal tudi Zbor za republiko

Zbor za Republiko s prvopodpisanim Lovrom Šturmom je prizadet nad cirkularnim pismom zunajparlamentarne opozicije.

Objavljeno
17. januar 2013 21.33
R. D., Pi. K., Delo.si
R. D., Pi. K., Delo.si

Zbor za republiko je danes političnim in gospodarskim gremijem v Evropi in v svetu poslal pismo o zadevah v domovini. V njem so, kot pišejo, osuplosli in prizadeti nad »cirkularnim pismom, s katerim današnja zunajparlamentarna opozicija označuje gospodarski in politični položaj v Sloveniji«.

Ta se je poslabšal pred nastopom aktualne vlade, seveda tudi pod vplivom svetovnih finančnih pretresov, aktualna vlada pa ga rešuje z ukrepi, ki niso vsi najbolj priljubljeni, vendar nujni in so bili potrjeni v EU. Zbor za republiko poudarja, da so bili ukrepi, ki jih je izvajala vlada Janeza Janše, podprti na vseh ravneh evropske, a tudi svetovne politike in citira mnenje Van Rompuya in generalnega sekretarja OECD Angel Gurria med njunima obiskoma v Sloveniji.

Zbor nadaljnje obvešča mednarodno javnost, da demonstracije, ki so potekale po nekaterih slovenskih mestih, ne izražajo duha reformnih prizadevanj, ki jih Slovenija najbolj potrebuje v tem trenutku. Zbor za republiko seveda demonstracijam ne nasprotuje, v kolikor državljanovo izražanje svobode ne posega v enako svobodo in pravico drugih. Po njihovih trditvah se je to na demonstracijah dogajalo, kar dokazujejo tudi s priloženimi fotografijami: Ekstremistične skupine z desnice, predvsem pa z levice so izkoristile zbiranje ljudi za življenjsko nevarno eskalacijo nasilja. Trdijo, da je do najmočnejšega nasilja prišlo, kjer so se pojavljali simboli komunističnega totalitarnega režima, rdeče zvezde na nekdanjih zastavah SFRJ in SRS.

Zbor za republiko tudi trdi, da je trditev, da so policisti zapirali mladino, zato, da bi njihove starše izsiljevali, češ naj ne hodijo več na proteste, laž. Mednarodno javnost opozarjajo, da si hočejo pisci pisma poraženih in iz parlamenta izločenih s pomočjo totalitarnega nasilja zagotoviti oblast. Med pisci pisma posebej izpostavljajo Jožeta Pirjevca, Darka Štrajna in Vena Tauferja. Za slednjega denimo mednarodni javnosti razkrivajo, da je bil v letih 2011-2012 v arhivu Službe državne varnosti identificiran in razkrit kot tajni agent s kodnim imenom »filozof«.

Zbor za republiko tudi ugotavlja, da je temeljna smer vrniti standard državljanov na najvišjo raven v zgodovini, to je na leto 2008 (četrto leto mandata prve vlade Janeza Janše), ko je BDP Slovenije dosegel 91 odstotkov BDP Evropske zveze in je v državi vladala splošna blaginja.

Pismo objavljamo v celoti: