Plačani očetovski dopust se podaljšuje na 30 dni

Celotno trajanje dopusta ob rojstvu otroka se za oba starša podaljšuje z 12 mesecev na 12,5 meseca.

Objavljeno
03. april 2014 15.27
Posodobljeno
03. april 2014 15.35
TOPSHOTS-CZECH-LIFESTYLE-HEALTH-STROLLER RACE-OFFBEAT
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Poslanci so danes z 48 glasovi za in nobenim proti sprejeli zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Zakon podaljšuje plačani očetovski dopust s 15 na 30 dni, kar pomeni, da se celotno trajanje dopusta ob rojstvu otroka za oba starša skupaj podaljšuje z 12 mesecev na 12,5 meseca.

V prehodnih določbah je opredeljeno, da se bo sprememba uveljavila po tem, ko bo gospodarska rast v državi 2,5-odstotna. Do 30 dni plačanega očetovskega dopusta bi tako prišli postopoma v treh zaporednih letih.

Zakon deli dopust ob rojstvu otroka na materinski, očetovski in starševski dopust. Materinski dopust, ki je bil do zdaj imenovan porodniški dopust, ostaja dolg 105 dni, 15 dni pa mora mati obvezno izkoristiti. Vsak od staršev ima pravico do 130 dni starševskega dopusta, ki je bil do zdaj imenovan dopust za nego in varstvo.

Mati lahko na očeta prenese 100 dni starševskega dopusta, 30 dni pa je neprenosljivih. Oče pa lahko prenese na mater vseh 130 dni starševskega dopusta.

Po besedah ministrice za delo Anje Kopač Mrak je pomembna novost tudi v tem, da zakon na ustreznejši način ureja pravice socialnih staršev, ki dejansko negujejo in varujejo otroka.

Zakon zmanjšuje administrativna bremena za delodajalce, zagotovil pa bo, tako ministrica, tudi enostavnejše in cenejšo delo na centrih za socialno delo.