Plačno maso v javnem sektorju bo treba zmanjšati

S strukturnimi ukrepi je treba omogočiti disciplinirano in konstantno zmanjševanje števila zaposlenih.

Objavljeno
16. april 2014 13.59
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA

Ljubljana − Minister za notranje zadeve Gregor Virant poudarja, da je prihodnje leto nujno zmanjšanje plačne mase v javnem sektorju glede na leto 2014.

Linearno zniževanje plač ni prava rešitev, je pa treba s strukturnimi ukrepi omogočiti disciplinirano in konstantno zmanjševanje števila zaposlenih, je na srečanju zaposlenih v javnem sektorju dejal Virant.

Virant bo tudi v pogajanjih s sindikati predlagal, da plačno maso v javnem sektorju znižajo z zmanjševanjem števila zaposlenih na mehki način. To je predvsem z nenadomeščanjem, pri čemer izpostavlja še možnost odpuščanja tistih, ki ne dosegajo pričakovanih delovnih rezultatov.

Do odstotka znižanja s pogajanji

Zadnje delovnopravna zakonodaja že omogoča v smislu odpovedi zaradi nesposobnosti, vendar za menedžerje v javnem sektorju pravega motiva, da bi se tega posluževali, po Virantovih ocenah očitno ni.

Če bo vlada s proračunom jasno povedala, da je treba prihodnje leto shajati z nižjo plačno maso v javnem sektorju, se bodo menedžerji v javnem sektorju morali lotiti tudi tega ukrepa, je prepričan minister.

Kolikšen bo odstotek znižanja mase za plače, bo po njegovih besedah jasno v pogajanjih z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. V letu 2015 je sicer predvideno zmanjšanje plačne mase za tri odstotke.

Javni sektor po velikosti povprečen

Minister Virant je na današnjem srečanju zaposlenih v javnem sektorju na fakulteti za upravo spomnil, da je javni sektor v Sloveniji v zadnjih 12 letih, še najbolj od začetka plačne reforme, ves čas na tapeti. Veliko se po njegovih besedah o tem govori tudi v medijih, »a zelo redko na objektiven in nevtralen način«.

Z vidika velikosti slovenskega javnega sektorja po Virantovih ocenah ni razloga, da bi ga zmanjšali, saj je po velikosti v zlati evropski sredini in sredini držav OECD.

Vendar je v ospredje postavil vprašanje finančno-ekonomskega položaja Slovenije, ki ni dober. Spomnil je, da je naš javni dolg in zadolženost države, »tepejo« nas obresti od zadolžitev. To težavo je treba, kot poudarja, rešiti.

»Naraščanja števila zaposlenih nismo nikoli obvladali«

Po njegovem mnenju je edini način konsolidacija javnih financ, kar pa potegne za seboj tudi prilagajanje javnega sektorja, to je plačno maso. Virant je spomnil, da so to v zadnjih letih najpogosteje počeli z linearnimi rezi v plače, a tako več ne gre.

Nikoli pa nismo, kot poudarja, obvladali naraščanja števila zaposlenih v javnem sektorju, ki je do leta 2012 konstantno naraščalo, razen v državni upravi. Rešitve tako vidi prav v ukrepih na tem področju.

Vlada mora po ministrovih besedah s strukturnimi ukrepi zagotoviti, da se počasi zmanjšuje število zaposlenih v javnem sektorju. V to smer bodo šla tudi njegova pogajalska izhodišča za pogovore s sindikati.

Pogajanja vlade in sindikatov o ukrepih za leto 2015 se bodo predvidoma začela že ta mesec. Sindikati so že poudarili, da ne bodo privolili v dodatno zniževanje stroškov dela v javnem sektorju.