Plenković pozval Slovenijo, naj opusti politiko izsiljevanja

Prav tako je ocenil, da so se pred kratkim pojavile »majhne napetosti« s Slovenijo, a ponovil, da Hrvaška nasprotuje izvajanju arbitražne sodbe.

Objavljeno
07. september 2017 13.02
BELGIUM-EU-SUMMIT-DIPLOMACY
Ka. M., STA
Ka. M., STA

Zagreb − Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji seji hrvaške vlade pozval Slovenijo, naj opusti politiko izsiljevanja, potem ko je Ljubljana v sredo na sestanku veleposlanikov članic EU v Bruslju potrdila, da ne bo podprla hrvaškega članstva v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Hrvaški premier je pozval Slovenijo, naj ne pošilja signalov na ravni namestnikov rednih predstavnikov o tem, da je zadržana do hrvaškega članstva v OECD. »Takšne poteze niso predpostavka za reševanje nerešenih vprašanj in ustvarjanje dobrih odnosov,« je dejal ob začetku današnje seje hrvaške vlade.

Plenković je poudaril, da politika izsiljevanja »ne pelje nikamor«, kar se je »bilo mogoče prepričati pred nekaj leti«, zato je Slovenijo nagovoril k podpori članstva Hrvaške v OECD.

Ocenil je, da so se po strateškem forumu na Bledu pojavile »majhne napetosti« s Slovenijo, a ponovil, da Hrvaška nasprotuje izvajanju arbitražne sodbe v skladu z jasno odločitvijo hrvaškega parlamenta o izstopu iz arbitražnega postopka.

»Vprašanje meje je nerešeno in smo se pripravljeni o njem dvostransko pogovarjati,« je povedal Plenković. Kot smo že pisali, diplomatske službe iščejo najboljši datum za obisk slovenskega premiera Mira Cerarja Zagrebu, kjer bosta premiera razpravljala o možnosti rešitve arbitražnega spora.