Pličanič obsoja »prijateljske« nagrade stečajnim upraviteljem

Minister se je odzval na sporne odnose med stečajnimi upravitelji in sodniki, ki so jim nezakonito odmerili visoke nagrade.

Objavljeno
14. september 2012 17.24
vvo Sodisce v Ljubljani
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - »Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič obsoja neprimerno vedenje sodnikov in poudarja, da se morajo sodniki vzdržati kakršnihkoli vedenj in ravnanj, ki bi bila v nasprotju s sodniško neodvisnostjo ali s katerimi bi se kršil ugled sodniškega poklica«, so se na objave v medijih odzvali v ministrovem kabinetu.

Po podatkih, ki so jih zbrali v uredništvu časnika Dnevnik, je sodnica Dida Vovk v dveh stečajnih postopkih (primer podjetja Citrus in podjetje S-Trade) nezakonito odmerila visoki nagradi upraviteljema Mojci Breznik in Igorju Bončini, s katerimi prijateljuje tudi zasebno. Sodnica Vovkova je šla upraviteljema precej na roke, kar je Dnevnik potrdil s podatkom, da je nagrade odmerila na napačni pravni podlagi. Zgodbo so najprej objavili na Pop Tv.

Pličanič je predsednikom Vrhovnega sodišča RS, Sodnega sveta in Zbornici upraviteljev Slovenije že pozval, »da se javno in jasno opredelijo do medijsko izpostavljenih vsebin v zadnjih dneh.«

Ministrstvo bo tudi zaprosilo sodišča za podatke o vseh sodnikih, ki so sodili v omenjenih stečajnih postopkih in zahtevalo opravo službenih nadzorov.

Ljubljansko okrožno sodišče medtem Volkovi, Jelki Rozman in Gregorju Collautiju že nekaj časa ne dodeljuje novih stečajnih postopkov, poroča Dnevnik.