Pličanič: Od velike zgodbe o odpuščanjih ni ostalo skoraj nič

»Tudi odpuščanje pride v poštev, a to ni cilj vlade. Njen namen je racionalizacija«, je dejal minister.

Objavljeno
05. oktober 2012 15.15
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Racionalizacija v javnem sektorju se bo morala zgoditi, ne pa nujno z odpuščanji, je potem, ko je vlada napovedala petodstotno znižanje mase plač v javnem sektorju, poudaril minister Senko Pličanič. »Od te velike zgodbe o odpuščanjih ni ostalo skoraj nič, ta velik balon se je zdaj skoraj popolnoma izpraznil. Rezerve so pri izplačilu dežurstev, delovne uspešnosti in nadur,« meni minister.

Oblike iskanja prihrankov v javnem sektorju bodo po resorjih različne. Petodstotno znižanje mase plač je povprečje oziroma ne bo linearno, je na današnji novinarski konferenci na ministrstvu pojasnil minister za pravosodje in javno upravo.

Navedel je nekaj podatkov oziroma možnosti za prihranek na večini resorjev v javni upravi. Po njegovih besedah so lani izplačila za delovno uspešnost znašala 79 milijonov evrov, za delo preko delovnega časa 87,2 milijona evrov in za dežurstva 15,9 milijona evrov, kar skupno znaša 182,2 milijona evrov. To pomeni 5,2 odstotka bruto mase plač v javnem sektorju v letu 2011, je pojasnil.

Pličanič je sicer izpostavil, da so na omenjenih postavkah večji prihranki na področju zdravstva, manjši pa na socialnem področju in področju državne uprave. Toda podatki kažejo po njegovem mnenju na pravilnost vladnih ukrepov.

Petodstotno zmanjšanje sredstev za maso plač tako po njegovem mnenju ne bo povzročilo masovnega odpuščanja javnih uslužbencev.