Pličanič Türku predstavil racionalizacijo JS

Minister za javno upravo pojasnil predsedniku (na njegovo željo) reorganizacijo javnega sektorja.

Objavljeno
25. september 2012 15.31
Posodobljeno
25. september 2012 15.40
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika
Ljubljana - Ne glede na ostre kritike sindikatov bo vlada pri proračunu za prihodnje leto izdatno zarezala v javne izdatke. Kot kaže, bo ponovno najbolj izpostavljen predvsem javni sektor, kjer vlada že pošilja direktive ustanovam, za koliko jim bo znižala plačno maso, javnim uslužbencem pa zato grozi odpuščanje.

Napovedi ostrih rezov v javnem sektorju, kot kaže, skrbijo tudi predsednika države Danila Türka, ki je danes k sebi povabil ministra za javno upravo Senka Pličaniča. Izjav po srečanju ni bilo, iz ministrovega kabineta so sporočili le, da je Pličanič Türka seznanil z »izhodišči načrtovanih sprememb v javnem sektorju«.

Sindikati javnega sektorja, ki jih podpirajo tudi centrale iz zasebnega sektorja gospodarstva, pa se medtem intenzivno pripravljajo na nov spopad z vlado. »Privolili smo v nominalno znižanje plač, regresa, potnih stroškov ... Zakaj se mi odrekamo, napovedi vlade za skupno dobro pa so vse slabše?« se sprašuje predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Danes sta se sestali tudi obe pogajalski skupini sindikatov, ki pa pred odločnim odgovorom še čakata, ali bo vlada proračun res reševala predvsem z odpuščanjem.

Konfederacija bo eden ključnih protagonistov spopada, pri tem pa jo podpirajo še štiri druge sindikalne centrale. Predsednik KSS Pergam Janez Posedi opozarja, da ima vlada pri odpuščanju skrite namene. »Od vlade pričakujemo strateški načrt, kadrovski plan in šele nato imena odpuščenih ljudi. Slišati pa je, da so začeli pri imenih, kar kaže na to, da imajo neke druge namene, zato bo nekdo moral prevzeti odgovornost,« pravi Posedi.

Sindikati opozarjajo, da se je rezanje plačne mase, ki lahko povzroči odpuščanje, že začelo, najprej na javnih univerzah. Pri pripravi proračuna za prihodnje leto proračunskim uporabnikom, uradom in zavodom namreč že pošilja direktive, naj oklestijo plačno maso in druge izdatke, limiti krčenja, ki jih postavlja, pa se gibljejo od pet do 20 odstotkov. »Pri tem je postavila izbiro - ali znižanje plač ali odpuščanje,« opozarja Drago Ščernjavič iz sindikata državnih organov.