Pličaniču in Šušteršiču uradno prenehali ministrski funkciji

V prihodnje bosta sicer še opravljala tekoče posle, dokler ju premier Janez Janša ne nadomesti.

Objavljeno
31. januar 2013 20.16
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Poslanci so se seznanili z odstopoma ministra za finance Janeza Šušteršiča ter ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča, s čimer jima je tudi uradno prenehala funkcija ministra.

Šušteršič in Pličanič sta odstopila potem, ko se je DL 23. januarja odločila za izstop iz koalicije. Tako je uresničila grožnjo z izstopom, če premier zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije o njegovem premoženjskem stanju ne odstopi ali gre v DZ po zaupnico. Poleg odstopa obeh ministrov iz vrst DL je z mesta predsednika DZ odstopil tudi predsednik DL Gregor Virant.

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, se mora po seznanitvi z odstopoma v DZ premier v desetih dneh v imenovanje predlagati nova ministra ali pa vodenje teh resorjev zaupati kateremu od preostalih članov vlade oziroma lahko vodenje resorjev začasno prevzame sam.

Pličanič je na sredini novinarski konferenci dejal, da računa, da bo premier odločitev sprejel danes ali najpozneje v petek.

Če se Janša ne umakne, sta po objavi omenjenega poročila protikorupcijske komisije odhod iz koalicije napovedali tudi DeSUS in SLS. V slednji bodo počakali na konec februarske seje DZ, svet DeSUS pa bo o izstopu iz koalicije predvidoma odločal 5. februarja.