Plinski terminal: Iz Žavelj v Pulj?

 Evropa bo odločala 11. oktobra.

Objavljeno
07. oktober 2013 10.45
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Evropska komisija bo o seznamu prednostnih energetskih projektov, med katerimi naj bi bil tudi plinski terminal (uplinjevalnik) v severnem Jadranu, po naših informacijah odločala 11. oktobra. Medtem javnost ugiba, kaj se bo v prihodnjih dneh zgodilo z načrtovanim terminalom v Žavljah.

Predstavniki organizacije Alpe-Adria Green so predlagali, da bi ga postavili na vrtalni ploščadi Ivana A, ki že deluje pred Puljem in od katere so doslej zgradili dva plinovoda, proti Hrvaški in Italiji. Gre za plinsko vrtalno ploščad, ki je v lasti Inagipa, skupnega podjetja hrvaške Ine in italijanskega Enija, in stoji v hrvaškem morju, kjer je morje globoko 40 metrov.

Uporabili bi tehnologijo, ki ne potrebuje morske vode za segrevanje plina, morje pa je dovolj globoko, da tankerji ne bi vplivali na morsko dno. Prav tako ne na pomorski promet in poslovanje katerega od večjih pristanišč.

Slovenija bi se po razlagah nekaterih medijev namreč morala strinjati z obravnavanim seznamom prednostnih energetskih projektov, zato je ena od možnosti načrt, da bi plinski terminal zastavili na ploščadi, ki bi bila več kot 16 kilometrov oddaljena od slovenskega teritorialnega morja. Po drugih virih pa se Italija in Slovenija o novi lokaciji plinskega terminala nista dogovorili ničesar.

V Italiji se 18. oktobra izteče rok, do katerega je okoljevarstveni postopek za Žavlje zamrznjen. Po tem datumu se z načrtovanim terminalom v Žavljah lahko zgodi vse: lahko dobi italijansko okoljsko dovoljenje, lahko ga minister povsem odpiše ali pa ponovno zamrzne za nadaljnjega pol leta.

Projektu nasprotujejo številne nevladne in okoljske organizacije, tržaška pristaniška uprava, vse občine ob Tržaškem zalivu (slovenske in italijanske), tržaška pokrajina in po novem tudi dežela Furlanija - Julijska krajina. Izglasovanje evropskega prednostnega seznama energetskih infrastrukturnih projektov še ne pomeni, da bi plinski terminal v Žavljah dokončno ostal na tem seznamu.

Toda takšna uvrstitev nanj pomeni močno psihološko podporo projektu, proti kateremu se najbolj odločno bori slovenska država. Potem ko se bo o seznamu izrekla evropska komisija, bosta o njem razpravljala še parlament in svet.