Pahor ne bo predlagal mandatarja

O tem je že obvestil predsednika DZ Milana Brgleza.

Objavljeno
21. marec 2018 13.22
pahor
Š. J., STA, Ma. F.
Š. J., STA, Ma. F.

Ljubljana – Predsednik republike Borut Pahor je obvestil predsednika DZ Milana Brgleza, da ne bo predlagal mandatarja.

Pahor je sicer danes opravil posvetovanja o datumu predčasnih volitev ter o morebitnih predlogih kandidata za mandatarja danes opravil še z vodji poslanskih skupin Levice, NSi, nepovezanih poslancev in poslancev narodnih manjšin.

Manjše stranke za volitve konec maja

Vodja poslanske skupine Levica Luka Mesec je po posvetu pri Pahorju v izjavi novinarjem povedal, da se zavzemajo za razpis volitev za 27. maj. Da bi bil glede na predloge strank smiseln kompromis, po Meščevih besedah pravi tudi predsednik republike.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je Pahorju predstavil tudi vsebine, ki jih želi DZ do konca mandata še sprejeti. Podobno kot v SDS in SMC tudi v NSi želijo, da DZ sprejme predlog dopolnitve ustavnega zakona, s katerim bi NLB zaščitili pred »hrvaškim plenjenjem«. Predlog sta v parlamentarni postopek vložili SDS in NSi, o njem pa obstaja politično soglasje in bi lahko za njegovo potrditev zbrali potrebno dvetretjinsko večino. Predlog želijo še izpopolniti.

Horvat je pri Pahorju izpostavil še postopke v zvezi z implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča. Če bi se vlada odločila za tožbo Hrvaške na evropskem sodišču, bi bilo po Horvatovem mnenju dobro, da bi prišla po soglasje v DZ ali ga vsaj seznanila. V NSi si tudi želijo, da v DZ dobijo epilog poročila preiskovalnih komisij.

Vse navedeno pa je po Horvatovih ocenah možno v DZ izpeljati relativno hitro in bi volitve lahko bile 27. maja. Sicer pa NSi ne bo prispevala glasov za nobenega mandatarskega kandidata.

Tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev in predsednik stranke Dobra država Bojan Dobovšek je zagotovil podobno. »Vlada ni bila sposobna rešiti težav glede arbitraže, NLB, zdravstva in sindikatov, zato se v stranki Dobra država zavzemamo za to, da bi bile volitve čim prej, da se začnejo reševati težave,« je povedal po posvetu pri Pahorju.

Na vprašanje, ali ga torej predlogi za novega mandatarja ne zanimajo, je odgovoril z besedami, da je »v resni demokraciji treba vladati«.

»V razmerah, ko vlada nima polnih pooblastil, ni pričakovati, da bi z volitvami zavlačevali do skrajnega roka,« pa je po posvetu pri Pahorju dejal poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz. Tako je v imenu obeh poslancev narodnih manjšin predlagal, da so volitve čim prej, pri čemer pa podpirata tudi najnujnejše aktivnosti v DZ, predvsem sprejetje ustavnega zakona za zaščito NLB.

Skrajni rok za izvedbo predčasnih volitev je po Gönczevih ocenah 27. maj, podpisov pod kandidaturo za novega mandatarja s poslancem Robertom Battellijem ne bosta prispevala, je zagotovil.

Tudi Pahor svojega kandidata za mandatarja ne bo predlagal. Pričakovati je, da bo o tem danes obvestil DZ.

Pahor že včeraj s SMC, SDS, Desusom in SD

Že v torek, ko se je DZ sicer seznanil z odstopom premiera Mira Cerarja, s tem pa je celotni vladi prenehal mandat, se je Pahor glede možnega datuma volitev in morebitnega predloga za novega mandatarja posvetoval z vodji poslanskih skupin SMC, SDS, Desusa in SD.

Medtem ko se v Desusu in SD zavzemajo za čimprejšnje volitve, pa v SDS in SMC pri določitvi datuma poudarjajo pomen sprejemanja državotvornih vsebin v DZ. V SDS so za razpis volitev za 10. junij, kot možno pot za dosego tega cilja pa so izpostavili tudi predlog za novega mandatarja.

Poslanec Janko Veber je v torek sporočil, da je pripravljen sprejeti kandidaturo za mandatarja, če mu bo le uspelo zbrati deset poslanskih podpisov.