Po dveh interpelacijah še ustavna obtožba

Znova težave z dokumenti: Janša napovedal »izredno sejo, interpelacijo vladi ali ustavno obtožbo«. Napačen zapisnik?

Objavljeno
07. oktober 2013 23.06
Srečanje Bratušek Janković 23.7.2013 Ljubljana Slovenija
Tanja Starič, Luka Jakše, Z. P., Delo
Tanja Starič, Luka Jakše, Z. P., Delo
Ljubljana – Po tem, ko sta SDS in NSi napovedali interpelacijo ministrov Uroša Čuferja in Gregorja Viranta, je Janez Janša v soboto napovedal še, da bo stranka proučila možnost za »izredno sejo, interpelacijo ali ustavno obtožbo« proti celotni vladi.

Pri tem se je prvak SDS skliceval na zapisnik srečanja med vlado in mestno občino Ljubljana (MOL), ki je potekalo v vladnih prostorih 23. julija. Sprejeli so 63 sklepov, je povedal Janša in dodal, da jih je poslal na naslove vseh slovenskih županov. Bistveno je, trdi prvak opozicije, da je očitno »MOL nadrejen vladi«.

SDS objavlja ...

Iz nekajvrstičnih sklepov, objavljenih v zapisniku na spletni strani SDS, je sicer o morebitnih kršitvah težko soditi. Največ je ohlapnih zavez (»ministrstvo bo sklicalo sestanek ...«), SDS pa je najbolj zmotil 25. sklep, po katerem bi Ljubljani določili poseben status pri razrezu evropskih sredstev iz finančne perspektive 2014–2020. Pri tem sta kot objekta državnega pomena izpostavljena živalski vrt in zavetišče Gmajnice. Janša trdi, da je ta sklep v nasprotju s pravili porabe evropskih sredstev, ki prepovedujejo diskriminacijo. Za SDS je sporen tudi 23. sklep, ki predvideva prenehanje uporabe indeksa razvojne ogroženosti, ta pa je podlaga za skladen regionalni razvoj, in sprejetje novega pravilnika. Po zdajšnji metodologiji osrednjeslovenskim občinam – torej tudi Ljubljani – pripada manj kot tri odstotke teh sredstev.

Ljubljana je na srečanju z vlado, kot kaže zapisnik, iztržila tudi sestanek s finančnim ministrstvom, na katerem bi občinski predstavniki predlagali črtanje zloglasne določbe iz zakona o izvrševanju proračuna, po katerem MOL na leto izgubi približno tri milijone evrov. Sestanek je bil, kot kažeta proračuna za 2014 in 2015, ploden, saj te določbe ni več v zakonu.

Janković, ki je skupaj z Bratuškovo julija sklepe sicer predstavil tudi novinarjem, tudi ni pozabil na izgubljene milijone. V 60. sklepu je predlagana zunajsodna poravnava z MOL in še tremi primestnimi občinami, ki so državo tožile za skupaj 59 milijonov evrov. Občine so na prvi stopnji tožbo izgubile in vložile pritožbo na drugo stopnjo.

... vlada odgovarja

Toda kaže, da ima SDS tudi tokrat – kot v primeru ustavne obtožbe predsednika države Danila Türka – težave z dokaznimi gradivi. Vlada je namreč sporočila, da »dokument, na katerega se sklicuje SDS, ni bil usklajen med obema stranema in ne odraža dejanske vsebine omenjenega srečanja«. Tako najbolj sporni sklep številka 25. »sploh ne obstaja«, ampak ta točka govori o pridobivanju zemljišč z gradnjo Zaloške ceste. Vlada je v dokaz poslala zapisnik, v katerem so še druge razlike: »Sklep št. 60, ki po trditvah SDS govori o upravičenosti zahtevka po vračanju sredstev, v resnici govori o spremembah zakona o sodnih taksah«. In še: 61. sklepa, ki ga prav tako omenja SDS, v vladnem uradnem zapisniku sploh ni, saj ima ta samo 60 členov. Vlada tako sporoča SDS, da »zavrača takšna namigovanja in manipulacije ter obžaluje tovrstno politično kulturo«.

SDS napake ni priznala; v sporočilu za javnost so zapisali, da so zapisnik »pridobili od osebe, ki je bila prisotna na sestanku (med vlado in MOL. op. p.) in je danes ponovno potrdila, da so zapisnik po sestanku prejeli vsaj nekateri vladni organi«. Toda tudi če zmede s sklepi srečanja ne bi bilo, SDS ne bi mogla vložiti interpelacije ali ustavne obtožbe brez pomoči NSi in SLS. Ti dve stranki pa Janševih načrtov ne poznata in se do njih včeraj nista hoteli opredeljevati. Ta hip so opozicijske stranke, ki sicer kar tekmujejo z različnimi pobudami, kako rešiti krizo, med sabo precej neusklajene.