Po plačilu naši policisti na repu Evrope

Koprivnikar: Položaj policistov v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci ni tako »katastrofalen, kot ga prikazujejo. 

Objavljeno
27. november 2015 20.41
Mario Belovič
Mario Belovič

Ljubljana – Po več kot tednu dni odlašanja se je vlada včeraj vendarle odločila, da se bo s policisti, ki še vedno stavkajo, začela pogajati. Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar pričakuje, da bo pogajalski proces učinkovit, zato po njenem ni potrebe za zaostrovanje stavke.

Pogajanja so se začela že včeraj, a dogovora, ki bo omogočil konec splošne stavke, še ni, je pa vlada po besedah ministrice že odobrila dodatnih 50 zaposlitev v policiji. Sindikalne zahteve so po ocenah vlade težke okoli 90 milijonov evrov. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar meni, da je celotno izplačilo zahtev policistov popolnoma »nerealno in nemogoče«. Po njegovem položaj policistov v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci ni tako »katastrofalen, kot ga policijski sindikati prikazujejo«. Primerjava z drugimi javnimi uslužbenci in tudi z drugimi državami na podlagi bruto domačega proizvoda po Koprivnikarjevih besedah kaže odstopanja, a ne tako radikalna, kot so stavkovne zahteve obeh sindikatov.

Kaj o plačah govorijo dokumenti vlade

A parafiran dokument vlade, ki smo ga pridobili, kaže, da so slovenski policisti v primerjavi s kolegi iz drugih evropskih držav krepko plačani, precej slabše pa tudi v primerjavi z našimi drugimi javnimi uslužbenci.


Po dveh stavkah policistov leta 2010 in 2012 sta obe strani sestavili delovno skupino, ki je ugotovila velika odstopanja pri plačilu policistov. Glavnina zahtev tudi pri sedanji stavki ostaja ista predvsem zato, ker nekdanje vlade v petih letih niso bile pripravljene postopoma odpraviti odstopanj, čeprav so se k temu zavezale z dvema stavkovnima sporazumoma.

Podatki iz dokumenta kažejo, da povprečna plača policista začetnika v zajetih državah članicah EU dosega 80 odstotkov povprečne plače v državi, pri nas pa le 70 odstotkov povprečne plače, torej deset odstotkov manj. Še večje razlike so pri povprečni plači vseh policistov. Medtem ko je ta v proučevanih državah EU 17 odstotkov višja od povprečne plače v posamezni državi, je povprečna plača slovenskih policistov 18 odstotkov nižja od povprečne plače v Sloveniji. Analiza torej kaže, da so plače slovenskih policistov, ki zasedajo delovni mesti policist in policist nadzornik državne meje, kar 35 odstotkov nižje od povprečne plače policistov v obravnavanih državah EU, če upoštevamo vse plače policistov, pa 26 odstotkov nižje.