Po treh volitvah SMC lahko finančno dohiti SDS

Pred lokalnimi volitvami je bila SMC kljub zmagi na parlamentarnih finančno daleč za SDS in celo za SD.

Objavljeno
15. oktober 2014 22.25
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Že od zatona LDS v prejšnjem desetletju je finančno najmogočnejša stranka v državi SDS. SD z Borutom Pahorjem in PS z Zoran Jankovićem se ji, ko sta zmagali na državni ravni, nista približali. SMC to po državnih in lokalnih volitvah zdaj lahko uspe.

Finančna prevlada SDS Janeza Janše nad drugimi strankami v zadnjih letih je posledica odločitev volivcev: od števila glasov, ki jih stranke zberejo na volitvah, je odvisna višina državnih in občinskih dotacij, ki so najpomembnejši prihodek strank. V lanskem letu je SDS iz vseh virov zbrala 1,6 milijona, SD na drugem mestu 1,1 milijona, PS pa denimo 0,8 milijona evrov. Po letošnjih kar trojnih volitvah bi se lahko zgodilo, da bi SDS ta primat izgubila.

Do kod seže SMC

Zmaga novinke SMC z velikansko razliko na julijskih volitvah poslancev, kjer jo je volilo 34,49 odstotka glasujočih, SDS na drugem mestu pa le 20,71 odstotka, še ni pomenila, da je SMC finančno že najmočnejša. Podatki o septembrskih državnih in občinskih nakazilih strankam – dostopni so s pomočjo aplikacije supervizor pri komisiji za preprečevanje korupcije – kažejo, da je SDS zbrala kar dvakrat več denarja iz države in občin kot SMC. Stranko premiera Mira Cerarja je prihodkih prehitela celo SD. Grafično prikazujemo podatke za sedem po prihodkih največjih strank. Podatki niso dostopni za koalicijo Združena levica, ker ta samostojno ne obstaja, denar se deli med tri stranke. SD in SDS sta septembra prihodke krepko popravili, ker jima je davčna uprava nakazala, kar so jim z deležem od dohodnine letos namenili podporniki. SMC kot nova stranka iz dohodnine ni zbrala nič, pa tudi vse ostale stranke daleč zaostajajo za SD in SDS. Ali bo SMC po prihodkih prehitela SDS po lokalnih volitvah, še ni gotovo. To bodo pokazala šele novembrska nakazila strankam, ko bodo po 212 občinah že določili, kolikšne bodo dotacije po spremenjenih rezultatih.

Nižji odstotek ne pomeni nujno manj denarja

Lokalno ostaja najuspešnejša SDS. V velikih občinah, kjer volijo po proporcionalnem sistemu, jo je volilo 14,34 odstotka glasujočih, pridobila je 470 sedežev v občinskih svetih. Pred štirimi leti je v teh občinah zbrala 18,71 odstotka in 607 sedežev. SMC se je iz nič zavihtela na drugo mesto: volilo jo je 11,11 odstotka glasujočih, kar ji je prineslo 293 sedežev. SD se je delež z 12,07 znižal na 9,95 in je zdrknila na tretje mestom, a po številu sedežev v občinskih svetih velikih občin je s 313 sedeži prehitela SMC. Po teh podatkih še ni mogoče preračunati, koliko denarja bodo odslej dobile posamezne stranke. Občine dotacije med stranke namreč delijo po različnih ključih. Celo to ni gotovo, ali nižji odstotek SDS in SD pomeni manj dotacij. Iz rezultata lokalnih volitev je jasno, da se je najbolj povečal delež neodvisnih list. Pred štirimi leti jih je volilo 21.99 odstotka glasujočih, s čemer so dobile 533 sedežev, tokrat 29,23 odstotka za 822 sedežev. Te liste ne dobivajo dotacij. Nižji strankarski deleži v primerjavami s prejšnjimi volitvami so zaradi tega denarno več vredni. A to spet ni splošno pravilo. V posameznih občinah, kjer so močne nestrankarske liste, v Ljubljani denimo Jankovićeva, so denar že doslej pretežno delili za strokovno pomoč svetniškim skupinam, da so ga dobile tudi nestrankarske liste, manj pa za dotacije, ki pripadajo le strankam.

Ko je tradicija prednost

Je pa gotovo, da bodo z dotacijami z lokalne ravni prihodki SMC krepko narasli in bo SMC prehitela SD, ki bi jo brez dohodnin že septembra, in se približala prihodkom SDS. Ali jo bo prehitela, bo odvisno tudi od spretnosti Mira Cerarja in drugih v stranki, koliko bodo sicer vzpostavili stranko. Prednost tradicionalnih strank, kakršni sta SDS in SD, se namreč skriva še v prihodkih, ki niso iz države in občin. Lani je SDS na letni ravni s članarinami zbrala 199.124 evrov, SD 126.913, NSi 84.068 in SLS denimo 56.960 evrov. Ostale stranke manj, nove pa le drobiž.

Uganka po treh letošnjih volitvah je še, koliko se bo poznal rezultat evropskih volitev, ki jih je dobila desnica in na katerih SMC še ni bilo. Na evropski ravni so pred volitvami potekali pogovori o evropskem financiranju strank, ki imajo evropske poslance, a sistema v Bruslju še niso vzpostavili, zato res pomembnih finančnih posledic, v obliki denimo mesečnih dotacij, še ni.