Pobuda za odškodninski zahtevek proti ministru Gregorju

Fides ukrepa: Zdravniki se zanašajo na modrost vlade tako pri poračunu kot pri aneksu h kolektivni pogodbi.

Objavljeno
10. oktober 2013 22.39
Diana Zajec, Zdravje
Diana Zajec, Zdravje
Ljubljana – Po prepričanju sindikata Fides je Gregor Virant kriv naklepne kršitve dolžnega ravnanja v zvezi s funkcijo ministra in javnega uslužbenca. Zato je vodstvo Fidesa danes premierki in državnemu pravobranilstvu poslalo pobudo za vložitev odškodninskega zahtevka proti Virantu.

Zakaj? Zaradi neizvršitve pravnomočne sodbe višjega delovnega in socialnega sodišča, pravi Konrad Kuštrin, predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides. V zvezi z izplačilom tretje četrtine plačnih nesorazmerij se je minister za notranje zadeve in javno upravo Virant odločil »da poračuna država ne bo izvedla, dokler ne bo znana sodba vrhovnega sodišča, kar je v nasprotju z načelom spoštovanja pravnomočne sodbe«.

Zato zdravniški sindikat vladi in državnemu pravobranilstvu predlaga, naj odškodninske zahtevke vloži tako proti Virantu kot tudi proti vsem javnim uslužbencem, »ki so bili odgovorni za uresničitev poračuna, a tega v nasprotju s svojo dolžnostjo niso storili«, državni proračun pa je bil tako dodatno oškodovan za kar nekaj milijonov evrov. Po oceni Fidesa bi moral biti odškodninski zahtevek ekvivalent zamudnih obresti od 15. dne od pravnomočnosti sodbe pa do dneva uresničitve poračuna.

Na modrost vlade pa se omenjeni sindikat zanaša tudi na drugih področjih – čeprav že dolgo ugotavljajo, na kako trhlih nogah je socialni dialog v tej državi. To dokazuje tudi aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike.

Pripombe zdravništva na predlagane spremembe so na resornem ministrstvu že od januarja; ker se ni zgodilo nič, so pred mesecem dni pri Fidesu pripravili nov predlog. V njem so urejanju dopustov (omejitev na 35 dni, na podlagi posebnih pogojev dela pa izjemoma še dodatnih 15 dni) dodali še novost: standarde in normative, »zato da se bo jasno vedelo, kaj, koliko in kako mora nekdo delati, da zasluži svojo mesečno plačo«.