Pobudniki referenduma so zbrali 48.146 podpisov

V koaliciji Za otroke gre že pripravljajo ustavni spor, prepoved referenduma pa označujejo kot protiustavno.

Objavljeno
27. marec 2015 15.51
Monika Hrovat, notranja politika
Monika Hrovat, notranja politika

Ljubljana - »Ugotavljamo, da imamo v Sloveniji podivjano večino v državnem zboru, ki zlorablja ustavo, zakon in svoj poslovnik in upamo, da jih bo ustavilo ustavno sodišče,« je včerajšnje dogajanje v državnem zboru komentiral Aleš Primc iz koalicije Za otroke gre.

Včeraj so poslanci namreč zavrnili referendum o spremembah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR-D). S tem so tudi ustavili zbiranje podpisov za vložitev zahteve za razpis referenduma.

Pobudniki referenduma so sicer že pred glasovanjem poslancev sporočili, da so že zbrali potrebno število podpisov, v štirih dneh se jih je nabralo 48.146. O tem, da so toliko podpisov zbrali le v nekaj dneh, Primc pravi, da Slovenci očitno niso razdeljeni o tem vprašanju, »ampak nas je ta zakon poenotil«.

Koalicija Za otroke gre bo sedaj v sedmih dneh sprožila ustavni spor. Primc pravi: »Mi bomo pred ustavnim sodiščem dokazovali, da je bila prepoved referenduma, ki je bila včeraj sprejeta, protiustavna, tako postopkovno kot vsebinsko.« Dejal je, da jim bo spor pripravila izjemno visoko strokovna pravna skupina, o imenih njenih članov pa še ni želel govoriti. Do razpleta na ustavnem sodišču tudi ne bodo vložili podpisov.

Podpise so zbirali do včeraj

Člani koalicije Za otroke gre so na spletnem portalu 24.kul še včeraj svoje podpornike pozivali, naj čim prej prispevajo svoj podpis, češ da bo zadnji dan za podpis zahteve za referendum o ZZZDR-D na dan seje v državnem zboru. Ob tem so opozarjali, da četudi poslanci zavrnejo referendum, »odločitev o prekinitvi zbiranja podpisov s strani državnega zbora začne veljati z naslednjim dnem po sprejemu«.

Po izglasovani zavrnitvi referenduma, so v koaliciji Za otroke gre v izjavi za javnost zapisali, da so »do zadnjega upali, da državni zbor ne bo podlegel radikalizmu Združene levice«. Sicer so predlog sklepa o nedopustnosti razpisa referenduma skupaj z ZL vložili tudi poslanci iz SD in Zaaba ter večinski del Desusa.

Postopkovni zapleti na izredni seji državnega zbora

Na včerajšnji izredni seji so poslanci SDS zatrjevali, da še niso izpolnjeni procesni pogoji za odločanje o razpisu referenduma. »To je tako, kakor da bi, denimo, par kupil voziček, pa žena sploh še ne bi bila noseča,« je parafrazirala Jelka Godec iz SDS. Zahteva za razpis referenduma namreč še ni bila vložena, do takrat pa po njihovo državni zbor o razpisu ne more odločati. Predlagali so umik te točke z dnevnega reda, a predlog ni bil sprejet.

Včeraj je v Odmevih na to temo spregovoril profesor ustavnega prava dr. Igor Kaučič, ki meni, da smiselna uporaba zakona dopušča obe možnosti, torej da državni zbor sprejme odločitev po zbiranju podpisov ali že med njim.

Poslanci SDS in NSi so zahtevali tudi prekinitev seje, da bi pripravili strokovne amandmaje. Dejali so, da tega niso mogli storiti prej, saj so šele včeraj zjutraj prejeli poročilo matičnega odbora in mnenje vlade. Sledil je 45-minutni odmor, po katerem so ponovno večkrat predlagali prekinitev, a ta ni bila odrejena.

Zaradi postopkovnih zapletov je v dvorani završalo. Matjaž Han (SD) je NSi in SDS očital, da zavlačujejo in kršijo poslovnik državnega zbora z namenom, da bi pridobili še nekaj časa. Po njegovih besedah so imeli podporniki referenduma včeraj zjutraj zbranih že 35.000 podpisov, torej jim jih je manjkalo le še 5000. Končno število podpisov pa je bilo še precej višje.