Počivavšek pohvalil koalicijo

Naš predlog pravičneje vrednoti vsa delovna mesta, tudi učiteljska in vzgojiteljska, zato ga želimo speljati do konca, pravi Počivavšek.

Objavljeno
13. marec 2018 15.53
Ekonomsko socialni svet
Ma. F., S. H.
Ma. F., S. H.

Ljubljana - Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je popoldne na novinarski konferenci pohvalil koalicijo. »Včeraj so potekala pogajanja med vlado in sindikati, tudi s sindikatoma zdravstva in socialnega varstva. Kvorum na sindikalni strani je bil širši in v predlogih smo se v celoti poenotili. Pohvala gre koalicijskemu vrhu, ki je spoznal, da je treba zvišati plače tudi tistim do 26. plačnega razreda. Poleg tega so sindikati spregovorili o problematiki razredništva, ki jo je odprl sindikat vzgoje in izobraževanja Sviz, drugi sindikati pa smo njihov predlog podprli,« je dejal.    

Kot je pojasnil, so se načeloma dogovorili, da je za celotni javni sektor smiselno preveriti, kakšne sisteme napredovanj imajo posamezne dejavnosti. Nekateri jih, denimo, sploh nimajo. Vse te razlike bi radi odpravili, je nadaljeval Počivavšek.

»Zaostanek pri napredovanju pri učiteljskih delovnih mestih obstaja, ampak dvig plafona ni ustrezna rešitev za to. Naš predlog pravičneje vrednoti vsa delovna mesta - tudi učiteljska in vzgojiteljska -, zato bi ga radi speljali do konca. Z vlado smo se dogovorili tudi o rešitvah za odpravo obstoječih varčevalnih ukrepov. Prihodnji teden bi to področje lahko zaprli.« Kot je znano, se bodo z vladnimi pogajalci za mizo ponovno usedli v ponedeljek popoldne, kakšne načrte ima vlada pa bi lahko izvedeli že v četrtek, ko bo zasedala. 

Napovedal je, da bi njihov predlog lahko dosegel kvorum, saj prinaša koristi za vse zaposlene v javnem sektorju. »Upamo, da bo vlada v četrtek sprejela pravične rešitve,« je dejal Počivavšek in dodal, da se morajo pri stavkovnih zahtevah držati znotraj enotnega plačnega sistema. »Morebitne razlike, ki nastajajo v različnih dejavnostih, so lahko zelo kompleksne. Treba jih je analizirati za celoten javni sektor in šele nato iskati rešitve.«

Ana Jakopič in Jakob Počivavšek si želita, da z dogovorom z vlado ne bi ustvarili novih krivic. Foto: S. H./Delo

Pri sindikatih javnega sektorja je bilo toliko treznosti, da so prepoznali specifiko razredništva. Predloga Sviza nismo videli, smo pa predlagali analizo, zakaj nastajajo zaostanki pri plačah v vzgoji in izobraževanju, pa je dejala namestnica vodje konfederacije sindikatov javnega sektorja Ana Jakopič.