Pod Najevsko lipo le peščica politikov

Županja Črne razočarana nad odzivom političnega in državnega vrha, saj je občina poslala okoli 500 vabil.

Objavljeno
30. junij 2012 19.21
Posodobljeno
30. junij 2012 19.44
Delo.si
Delo.si
Črna na Koroškem - Srečanje z državniki pod Najevsko lipo na Koroškem, za katerega si županja Črne na Koroškem Romana Lesjak želi, da bi ga tudi državniki vzeli za svojega kot Črnjani, kljub lepem vremenu poteka ob peščici politikov, poroča Slovenska tiskovna agencija. Tudi slavnostni govornik, predsednik DZ Gregor Virant, meni, da bi lahko različni politiki pod lipo pokazali neko enotnost.

Srečanje pod Najevsko lipo ima za Viranta simbolni pomen v smislu, da se politiki družijo z ljudmi in da se spomnijo na to, da oblast izvira iz ljudstva in da mora biti oblast v službi ljudstva. Hkrati je lahko srečanje pod lipo priložnost, da bi se politiki različnih političnih provinienc družili med sabo in pokazali neko enotnost, složnost, je dejal.

V slavnostnem nagovoru skupno okoli 400 udeležencem srečanja pod lipo, ki raste na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem, se je ozrl na 21-letni razvoj samostojne države in slovenskega gospodarstva, ki ga zaznamujejo tako vzponi kot padci. Glede aktualnega dogajanja pa je med drugim spomnil na ideološke delitve, ki v zadnjem času po njegovih besedah po nepotrebnem spet prihajajo na površje.

»Normalno je, da ljudje različno razmišljamo, da imamo različne politične poglede. Navsezadnje si ne želimo enoumja. Prav je, da je politična podoba dežele pestra, saj to daje družbi pestrost, bogastvo in dinamiko. Toda ne smemo se izključevati, ne smemo se zaničevati zaradi različnih političnih stališč,« je dejal Virant in dodal, da naj se krešejo mnenja, ampak kresati se morajo na kulturen in dostojen način.

Tudi poslanec SD in kandidat na prihodnjih predsedniških volitvah Borut Pahor je ob robu srečanja novinarjem dejal, da je srečanje lahko priložnost za sodelovanje in utrjevanje tistega, kar je skupno, za lažje premagovanje izzivov države. Takšna »simbolna srečanja« je po njegovih besedah treba negovati.

Razočarana nad odzivom političnega in državnega vrha je bila tudi županja Črne Romana Lesjak, saj je občina poslala okoli 500 vabil. Meni, da je odziv »odraz politične klime«, v katerem je tudi veliko preigravanja in »medsebojnega žongliranja«, kar po njenem ni prav. Tudi Lesjakova je pozvala k sodelovanju in napovedala, da se bodo Črnjani, ki so srečanje vzeli za svojega, v prihodnje potrudili še z dodatnim programom, da bi tako pritegnili še več obiskovalcev.

Tudi marsikdo med slednjimi je dejal, da se srečanja udeležujejo bolj zaradi druženja s prijatelji in znanci ter tudi zaradi lepega okolja, manj pa zaradi politikov. Organizatorji so za vse pripravili kulturno-zabavni program, ki ga je v luči leta kralja Matjaža, ki ga obeležujejo letos v Črni, obiskal tudi kralj Matjaž.