Pod žarometom: Darko Krašovec

Policist, odvetnik, sodnik, generalni sekretar ...

Objavljeno
19. september 2014 22.26
*rsi* PODELITEV NAGRAD/IGRACE
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ena prvih kadovskih potez novega premiera Mira Cerarja že nekaj ur po potrditvi v parlamentu je bilo imenovanje generalnega sekretarja vlade – to funkcijo je zaupal štiriinštiridesetletnemu magistru pravnih znanosti Darku Krašovcu.

Ljubljančan, ki je najprej leta 1995 diplomiral na visoki šoli za notranje zadeve, potem pa dve leti kasneje 1997 še na pravni fakulteti v Ljubljani, je svojo poklicno pot začel na Policijski upravi Ljubljana. Magistriral je leta 2001. Med leti 1999 in 2006 je bil zaposlen na generalni policijski upravi, najprej kot višji svetovalec, nato kot vodja sekcije za kadre in delovna razmerja. V letih 2005 in 2006 je bil pomočnik direktorja urada za varnost in zaščito.

Leta 2007 je zapustil policijo in postal odvetnik. V časopisnih arhivih je zaslediti, da je bil med drugim pravni zastopnik Gorazda Plaperja, nekdanjega policijskega atašeja v Beogradu, ki ga je generalni direktor policije Jože Romšek predčasno odpoklical s položaja.

Iz odvetniških vrst je odšel dve leti kasneje, ko se je prvič odločil za vstop v politiko. Maja 2009 je bil namreč v tedanji vladi Boruta Pahorja imenovan za generalnega sekretarja ministrstva za šolstvo in šport. Tega je vodil Igor Lukšič.

Novembra 2011 je odstopil s tega položaja in ga je vlada razrešila, ker je bil izvoljen v sodniško funkcijo, in sicer na mesto okrožnega sodnika na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču. Po pregledu bibliografije na Cobbisu je videti, da se je precej ukvarjal z zakonom o delovnih razmerjih, med drugim je avtor priročnika Velika pravna knjiga vzorcev po Zakonu o delovnih razmerjih s komentarjem k posameznim vzorcem.

Bil je predsednik senata na delovnem in socialnem sodišču v nekaj medijsko odmevnih primerih, denimo v postopku Dimitrija Rupla, ko je zaradi po njegovem mnenju prisilne upokojitve in predčasnega odpoklica s položaja generalnega konzula v Trstu tožil državo, ter v postopku, ko je eden od bivših vodilnih Hypo Leasinga Andrej Potočnik tožil svojega nekdanjega delodajalca zaradi redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov.

Neuradno smo izvedeli, da je Darko Krašovec med sodelavci na delovnem in socialnem sodišču veljal za zelo delavnega človeka, ki se je zavzeto lotil vsake naloge. Opisali so nam ga kot izredno spodobnega strokovnjaka, ki med njimi uživa velik ugled.

Po slabih treh letih v sodniški togi, se je očitno odločil, da sprejme nov izziv na političnem področju.