Pod žarometom: Violeta Bulc

V Bruselj s šamanskimi veščinami.

Objavljeno
10. oktober 2014 21.37
SLOVENIA-EU-POLITICS-FILES
Monika Hrovat
Monika Hrovat
(Zdaj še) ministrica je v vladno ekipo prišla med zadnjimi, vse pa kaže, da bo iz nje že kmalu tudi odšla. In to v Bruselj.

Urad za razvoj, strateške projekte in kohezijo je predsednik vlade Miro Cerar iz klobuka potegnil le dan pred vložitvijo seznama kandidatov za ministrska mesta, na njen vrh pa je kot ministrico brez listnice predlagal Violeto Bulc. Že tri tedne po primopredaji poslov pa je bila na vladi potrjena kot kandidatka za komisarko mesto, ki je iz rok spolzelo nekdanji premierki Alenki Bratušek.

Bulčeva je bila v mladosti košarkarica, ukvarjala se je z borilnimi veščinami in je učiteljica hoje po žerjavici. Pri svojem delu uporablja tudi šamanske veščine, ki se jih je naučila na šamanski akademiji na Škotskem in v Peruju. Pravi, da šamanstva ne razume kot religije, ampak kot tehniko za dostop do univerzalnega znanja.

Diplomirala je na fakulteti za elektrotehniko, magisterij iz informacijske znanosti pa je pridobila v San Franciscu. Po tem se je zaposlila v Silicijevi dolini na območju postavljanja širokopasovnih omrežij. V Slovenijo se je vrnila, ker si je želela ustvariti družino, »ni pa si znala predstavljati, da bi vzgajala otroke v okolju, kjer so delali od sedmih zjutraj do sedmih zvečer, brez starih staršev in ostalega sorodstva«.

V rodni državi je želela nadaljevati z delom v telekomunikacijah, zato je poskusila v Telekomu. Sprejela je službo prevajalke, ker drugega prostega mesta ni bilo, nato se je povzpela do mesta direktorice sektorja za poslovanje z operaterji. Leta 1999 je sodelovala pri ustanavljanju Telemacha in bila tam leto dni podpredsednica uprave.

V letu 2000 se je podala na samostojno podjetniško pot. Ustanovila je podjetje Vibacom – hiša poslovnih rešitev, ki ga oglašuje kot »svetovalno podjetje za trajnostno rast in inovativne preboje«, v njem pa »razvijajo orodja in rešitve, ki so usmerjene v spodbujanje dolgoročne organske rasti podjetij na osnovi ključnih spodobnosti in vrednot«.

Po podatkih Supervizorja je imelo podjetje lansko leto 180.988 evrov čistega prihodka od prodaje. Obenem pa podatki iz baze GVIN kažejo, da je imelo tega leta čistega dobička 9757 evrov. V enajstih letih poslovanja je podjetje prejelo 418.726 evrov iz državnih jasli. Povezave med Vibacom in državo se nadaljujejo tudi zdaj, ko je ministrica. Konec septembra je podjetje na svoji spletni strani objavilo, da v kabinet ministrice v Službi vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko odhaja njihova sodelavka Barbara Ogrinc, ki bo tam višja svetovalka. V Vibacomu je opravljala delo vodje pisarne in strokovnega analitika finančno-računovodskih izkazov.

V zasebnem življenju Bulčeva prijateljuje s premierjem Cerarjem. Zaradi tega so se pojavili očitki, da se je novo ministrsko mesto odprlo prav zaradi nje. Resor, ki naj bi bil odgovoren za črpanje evropskih sredstev, kjer nam v Sloveniji velikokrat spodleti, bo očitno kmalu ostal brez vodstva. Odvisno od tega, kako se bo Bulčeva odrezala na zaslišanju pred pristojnim evropskim odborom. Po zaslišanju pred slovenskim parlamentarnim odborom je sicer žela pohvale, nedvomno ji bo bolje kot Bratuškovi tekla tudi angleščina. Vendar pa je Bulčeva na političnem parketu novinka, kar bi jo lahko drago stalo.