Podporniki privatizacije predsedniku DZ izročili 11.700 podpisov »za«

Med podpisniki številni podjetniki in ekonomisti, med drugim Akrapovič, Batagelj, Zakrajšek, Šušteršič in Masten.

Objavljeno
16. februar 2015 17.53
DZ
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA

Ljubljana - Predsednik DZ Milan Brglez je danes prejel peticijo za privatizacijo in depolitizacijo slovenskega gospodarstva. S podpisi – teh je okoli 11.700, zagovorniki privatizacije pa so jih prinesli na ključku USB z logotipom Telekoma Slovenije – so po pojasnilih enega od pobudnikov peticije Roka Novaka pokazali, da v državi obstaja tudi glas za spremembo, poroča STA.

Kot je ob predaji peticije v prostorih DZ dejal Novak iz civilne iniciative IBEX - mladi za svobodno prihodnost, so se pri peticiji povezali ljudje, ki mogoče v marsičem drugem različno razmišljajo, a jim je skupna želja po drugačni Sloveniji.

Podpisniki peticije so po njegovih besedah pokazali, da v Sloveniji »obstaja tudi glas za spremembo, za privatizacijo, za odprto gospodarstvo, za investicijam prijazno poslovno okolje, pa tudi da obstaja drugačno razmišljanje o tem, v kakšni družbi želimo živeti, v kakšni državi želimo živeti«.

»Država je namenjena zagotavljanju pravne varnosti in varovanja človekovih pravic in svoboščin, medtem ko je upravljanje gospodarstva prepuščeno podjetnikom, izbira storitev pa državljanom,« je smisel peticije povzel Novak, ki si sicer želi čim večje podpore med političnimi skupinami - trenutno so pod peticijo podpisani predstavniki treh parlamentarnih strank.

Zagovorniki privatizacije verjamejo, da gre zares za pobudo k boljši državi.

DZ bo deloval razumsko

Brglez je medtem ocenil, da je privatizacija tako ideološko kot čustveno vprašanje v slovenskem političnem prostoru, DZ pa se bo do njega opredeljeval predvsem razumsko oziroma se bo skušal opredeliti racionalno.

Spomnil je, da v veljavi ostajajo vsi sklepi, ki jih je glede privatizacije že sprejel DZ. V tem mandatu pa poslance po njegovih pojasnilih čakajo številna vprašanja, najbolj strateški sta strategija upravljanja z državnimi podjetji, ki bo lahko osnova za nadaljevanje procesa privatizacije, in zamenjava vodstva oziroma nadzornikov Slovenskega državnega holdinga.

Brglez je izpostavil zavedanje o privatizaciji in problemu, če kakšnega podjetja ne bi privatizirali. »Zgolj prekinjanje z rentništvom je lahko zelo pomemben politični cilj za boljšo in bolj nacionalno interesno usmerjeno delovanje države,« je poudaril.

Predsednik DZ je ob tem ocenil še, da je zagovornikom in nasprotnikom privatizacije najverjetneje lahko skupni cilj to, da pretakanje javnega denarja v privatne žepe s pomočjo politike ne pride več v poštev.

Zbiranje podpisov pod peticijo za privatizacijo in depolitizacijo gospodarstva je steklo pred enim mesecem, v petek so jo poslali tudi predsedniku vlade Miru Cerarju ter vsem ministrom in poslancem.

Med podpisniki so številni podjetniki in ekonomisti, med drugim Igor Akrapovič, Marjan Batagelj, Andrej Mertelj, Matej Potokar, Matjaž Čadež, Egon Zakrajšek, Janez Šušteršič, Igor Masten, Sašo Polanec, Ljubo Sirc, Blaž Vodopivec, Marko Simoneti, Žiga Turk in Boris Pleskovič.

Kot so v sporočilu za javnost navedli pobudniki peticije, so k njej pristopile civilnodružbene skupine Mladi za spremembe, Evropska Slovenija, IBEX - mladi za svobodno prihodnost in Misli svobodno, pa tudi društvo Svetilnik, Akademsko društvo Pravnik in Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka. Peticijo je podprl tudi sindikat Neodvisnost KNSS Gorenjske regije.