Podžupanja Maribora odstopila, ker ne verjame, da ekipa dela v dobro ljudi

Medijem več informacij kot podžupanji. Jelka Černivec zapušča ekipo mariborskega župana Andreja Fištravca.

Objavljeno
28. december 2015 18.16
Predstavnika učiteljev nemščine sta peticijo predala podžupanji Jelki Černivec, 21.4.2015, Maribor
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – »Zaupanja, da posamezniki iz tvoje ekipe delujejo le v dobro meščank in meščanov Maribora, nimam več«. Tako je danes v odprtem pismu mariborskemu županu Andreju Fištravcu zapisala podžupanja Jelka Černivec ter nepreklicno dostopila s funkcije.

Černivčeva, prva podžupanja, ki jo je Fištravec imenoval po lanski volilni zmagi, je županu zamerila še vrsto drugih zadev. Po njenem mnenju se je vseskozi zavedala dejstva, da gre za »neizkušeno skupino posameznikov z omejenimi znanji na področju upravljanja občine«, a je bila tudi prepričana, da lahko to pomanjkljivost nadoknadijo, če bodo delovali kot ekipa, v kateri vsak posameznik prispeva tisto najbolje, česar je sposoben, odločitve pa po skrbnih tehtanjih sprejemajo skupaj.

Vendar delo očitno ni potekalo na takšen način. Kot poudarja Černivčeva, so se s kopičenjem problemov in težkih odločitev »informacije zapirale v ozke kroge, sodelovanja je bilo vse manj«, vse prevečkrat je ugotavljala, da imajo mediji ali občani več podatkov o delovanju posameznikov iz županove ekipe kot ona sama. Priložnosti za poglobljen in predvsem iskren pogovor z županom je bilo po njenem mnenju s zelo malo, njena opozorila pa so v veliki večini primerov naletela na gluha ušesa ali pa še poglabljala nezaupanje članov tvoje najožje ekipe, kar nazorno kaže tudi potek zadnjih sej mestnega sveta.

Jelka Černivec je bila pred nastopom funkcije podžupanje namestnica direktorja za področje zdravstvene nege in oskrbe Doma Danice Vogrinec Maribor in članica Liste župana Andreja Fištravca, na kateri je bila tudi izvoljena za mestno svetnico. Diplomirana medicinska sestra je tudi ustanoviteljica in prva predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi, kot podžupanja pa je bila zadolžena za področje družbenih dejavnosti. Odstopila je tudi s položaja predsednice statutarno-pravne komisije mestnega sveta, ostaja pa mestna svetnica.

Prvi kratki stik že avgusta

To ni bil prvi kratek stik med županom in podžupanjo. Informacije o mogočem odstopu so se pojavile že avgusta letos, ko je Fištravec razrešil direktorja mestne uprave Bojana Babiča, pogodbo z njim pa je med enim od županovih mnogih popotovanj na Kitajsko podpisala prav Jelka Černivec. Tedaj je izjavila, da se s takšnim načinom kadrovanja ne more strinjati in da se uprava preveč ukvarja sama s sabo, ne pa z resničnimi težavami. Takrat se ni odločila za odstop, je pa pozvala župana, naj razmisli, ali jo še želi v ekipi ali ne.

Po neuradnih informacijah naj bi bila težava predvsem v tem, da je bila njena vloga bolj ali manj formalna, pravih pristojnosti ni imela. Tako je načeloma pritrjevala nekaterim zamislim, predvsem o nujnosti urejanja problematike Mariborske knjižnice (peticijo, naslovljeno na župana je podpisala tudi sama), vendar so bili vsi projekti blokirani. »Odstop podžupanje nas v opoziciji ni presenetil. Župan ne zna zagotoviti niti enotnosti v svoji ekipi, kaj šele večine v mestnem svetu«, je danes dejal predsednik Liste za pravičnost in razvoj in mestni svetnik Stojan Auer.

Odločitev podžupanje ga je presenetila, se je odzval župan Fištravec, »jo pa lahko razume, saj je zaupanje, ki ga postavlja pod vprašaj, namreč temelj sodelovanja«. Še bolj je presenečen ker je Jelka Černivec aktivno sodelovala pri pripravi proračuna, ki bo že v januarju obravnavan na mestnem svetu, zato pričakuje, da bo kot mestna svetnica »tvorno sodelovala tudi pri njegovi predstavitvi in kasneje pri njegovem sprejetju«.

Maribor bo tako do nadaljnjega imel dva podžupana, Zdravka Luketiča iz NSi ter Melito Petelin iz županove liste.