Shod Primorcev v Ljubljani: »Luke ne damo«

Predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar: Sestanek s Cerarjem je pomemben korak naprej.

Objavljeno
07. julij 2016 20.25
Shod Primorcev v Ljubljani
Peter Jančič, N. Č.
Peter Jančič, N. Č.

Ljubljana - Premier Miro Cerar je prekinil koalicijski pogovor s SD in pred večernimi protesti sprejel predstavnike zaposlenih iz Luke Koper. Pred vladnim poslopjem je že skandiralo nekaj sto demonstrantov, plapolale so številne rdeče zastave.

Predstavniki delavcev in protestnikov iz Kopra med sestankom z premierom Mirom Cerarjem. Foto: Jure Eržen/Delo

Po pogovoru s predstavniki delavcev Luke je Cerar ocenil, da je bilo srečanje konstruktivno, predstavil jim je vladno politiko, po kateri bo Luka ostala državna, razvijala se bo, zgrajen pa bo tudi drugi tir. »Naredili smo korak naprej,« je ocenil tudi predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar.

 

 

O protestu pred vladno palačo je premier še dejal, da domneva, da je »pretežno politično motiviran«, da »gre za poskus spodkopavanja vladne politike, za katero čvrsto stoji« in je po oceni Cerarja izboljšala položaj države. »Tisti, ki hujskajo te shode z manipulacijami in dezinformacijami, nočejo nikomur nič dobrega,« je še dejal Cerar, ki je predsednika SD Dejana Židana vprašal: Ste v vladi ali proti njej?

Foto: Jure Eržen/Delo

Protesti so bili glasni, a tudi mirni in posebnega dela policisti pred vlado niso imeli. Nekaj sto jih je z vzkliki in transparenti Cerarju sporočalo, da Luke ne dajo, da je Primorska enotna, Luka brez delavcev pa zgolj slaba plaža. Cerarja so povabili medse, a hkrati ga pozivali k odstopu.

Cena delnice Luke Koper

Cena delnice Luke Koper se v zadnjih treh mesecih ni bistveno spremenila. V začetku meseca aprila je znašala 23,1 evra, zdaj pa je pri 22,9 evra. Tudi sama blokada pristanišča v zadnjem obdobju ni imela bistvenega vpliva na delnico. Velja omeniti, da so tako konkurenčne prednosti Luke Koper kot določena tveganja, ki so se dobro pokazala v zadnjih mesecih, že ves čas znane, ocenjuje gibanje cene delnice Matej Justin, analitik v družbi Alta Invest. (A. S.)

Infografika: Delo