Policija bo preverila sum pranja denarja zakoncev Janša

V KPK so v postopkih zaznali aktivnosti drugih oseb, ki niso javni uslužbenci, zato so zadevo predali drugim institucijam.

Objavljeno
05. september 2013 13.46
*jsu* RECEP TAYYIP ERDOGAN
Ni. Č., Delo.si, S. G., Z. P., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, S. G., Z. P., notranja politika

Ljubljana - Policija je v zvezi z domnevno sumljivimi denarnimi transkacijami prvaka SDS Janeza Janše in njegove soproge Urške Bačovnik navezala stik z Uradom za preprečevanje pranja denarja (UPPD).

»Ugotovitve Urada bo preverila znotraj obstoječih in morebitnih novih preiskav,« so sporočili za Delo. Podrobnosti preiskav niso razkrili zaradi varstva osebnih podatkov.

Policija je določene denarne transkacije preverjala v preteklih kriminalističnih preiskavah in tudi v preiskavi, ki trenutno poteka na podlagi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Durs, ki se je po navedbah SDS že ukvarjal z Janševim premoženjem. Zapisali so le, da zadeve ne morejo komentirati zaradi varovanja davčne tajnosti, ki je vezana na konkretne davčne zavezance.

KPK: Zaznali smo aktivnosti drugih oseb

Iz KPK so sporočili, da so v nadzornih postopkih Zorana Jankovića in Janeza Janše »zaznali tudi aktivinosti drugih oseb«, ki niso v pristojnosti komisije, ker ne gre za funkcionarje ali javne uslužbence, zato so postopek predali drugim urganom - Davčni upravi RS, Uradu za preprečevanje pranja denarja, policiji in državnemu tožilstvu.

»Dodatnih podatkov v tej zadevi ne moremo dati tudi zato, ker lahko komisija na podlagi ugotovljenih kršitev iz pristojnosti drugih organov, o katerih bo, po njihovem zaključku tudi uradno obveščena, nadaljuje oziroma uvede še druge postopke iz svoje pristojnosti,« so zapisali za Delo.

Urad pa preprečevanje pranja denarja konkretnih zadev, njihove vsebine in postopkov, povezanih z njimi, ne sme razkriti, so sporočili za Delo. Vse zadeve, ki jih Urad obravnava, so označene z ustrezno stopnjo tajnosti v skladu z zakonom, ki ureja tajne podatke.

***

Komercialna televizija POP TV je namreč včeraj razkrila, da je prvak SDS in nekdanji premier Janez Janša v preiskavi urada za preprečevanje pranja denarja.

Pri navedbah so se sklicevali na pridobljeno dokumentacijo, ki bi lahko predstavljala manjkajoči člen pri ugotavljanju, od kod Janši več kot 200.000 evrov premoženja, katerega izvor - kot je ugotovila protikorupcijska komisija - nekdanji premier ne zna pojasniti.

POP TV je poročala, da urad preiskuje sumljive finančne transakcije, ki da jih je v imenu Janeza Janše opravljala bančna uslužbenka Nataša Pajenk. Pri tem je zanimivo, da je Pajenkova sestrična Janševe soproge Urške Bačovnik.

Janez Janša se je včeraj odzval na Twitterju: »Očitno je Murglam tragična resnica iz Rovt še posebej težko sedla. V odgovor nova uporaba monopola in zloraba državnih institucij.«

***

Premoženje Janeza Janša preverja več uradnih institucij - Policijska uprava, Komisija za preprečevanje korupcije, Urad za preprečevanje pranja denarja, Davčni urad RS, tožilstvo.