Policisti bodo »občutno zaostrili« stavko, pogajanja prekinjena

Vlada je pogajanja prekinila na zahtevo finančnega ministrstva. Ta zahteva, da se sredstva poiščejo v notranjih rezervah.

Objavljeno
02. december 2015 18.07
Policista na Kongresnem trgu v Ljubljani 6.avgusta 2013.
Pi. K.
Pi. K.

Ljubljana - Predstavniki policijskih sindikatov so bili danes ob 14. uri povabljeni na pogajanja z vlado, a so jim ti, po nekajkratni prestavitvi pogajanj, čez dve uri in pol sporočili, da so zaradi nasprotovanja ministrstva za finance pogajanja do nadaljnjega prekinjena. Sindikati bodo zato v naslednjih dneh, kot so sporočili, »občutno zaostrili stavko.«

Kaj to pomeni, še ni znano.

Kot so sporočili Policijskega stavkovnega odbora, predstavniki ministrstva za finance zahtevajo, da policija sredstva za uresničitev zavez iz sporazumov poišče znotraj proračunskih sredstev, ki so namenjena materialnim stroškom, torej sredstvom za nujno potrebno opremo in sredstev za izvajanje zakonskih obveznosti policije.

Iz notranjega ministrstva so sporočili, da je vladna pogajalska skupina pripravila predlog, ki pa ni prejel soglasja ministrstva za finance.» Predlog bo usklajen po vrnitvi predsednika vlade s službene poti v tujini. Takoj, ko bo vladna pogajalska skupina dobila ustrezno soglasje in navodila, se bodo pogajanja nadaljevala,« so zapisali. 

Za vodstvo ministrstva za notranje zadeve in policije je takšno stališče, »ki negira veljaven in jasen sklep vlade nesprejemljivo, zaradi česar se pogajanja do vrnitve predsednika vlade iz ZDA ne bodo nadaljevala,« so zapisali in dodali, da je dolg države do policistov nesporen. 

Po mnenju policijskih sindikatov je namen vlade zamajati enotnost in odločnost sindikatov, zaradi česar naj bi predstavniki vlade v javnosti začeli namigovati na diskriminatorne rešitve, ki bi povzročile razdor med zaposlenimi v Policiji in zaposlenimi na notranjem ministrstvu. Prav tako pa se po njihovem mnenju vse bolj jasno kaže, da v tej državi posamezna ministrstva lahko delujejo v nasprotju z odločitvami in sklepi vlade.