Policisti: Ne moremo pristati na znižanje plač in odpuščanje

Notranji minister Vinko Gorenak je policijskima sindikatoma predstavila proračunska sredstva za notranje zadeve.

Objavljeno
05. oktober 2012 14.49
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak in v. d. generalnega direktorja policije Karol Turk sta danes predstavnikom obeh policijskih sindikatov predstavila proračunska sredstva ministrstva za notranje zadeve (MNZ) v letu 2013. Kot so sporočili z MNZ, bodo dogovarjanje o smotrni porabi proračunskih sredstev ministrstva nadaljevali prihodnji teden, poroča STA.

Prihodnji teden, ko se bodo v isti sestavi srečali znova, bodo predstavniki Policijskega sindikata Slovenije in Sindikata policistov Slovenije sporočili svoje predloge, da bi sprejeli dogovor, ki bi bil sprejemljiv za vse, so zapisali na MNZ.

Predsednik policijskega sindikata Radivoj Uroševič današnjega sestanka za STA ni želel podrobneje komentirati, glede na to, da ni bilo na sestanku dogovorjenega nič konkretnega. Po njegovih besedah so se dogovorili le, da do konca naslednjega tedna ministrstvo predstavi konkretnejše podatke o proračunskih sredstvih MNZ v letu 2013. Uroševič je poudaril, da v sindikatu ne morejo pristati na znižanje plač ali odpuščanje zaposlenih v policiji in na MNZ, prav tako ne v posege v stavkovni sporazum, ki so ga z ministrstvom podpisali maja letos.

Po besedah predsednika sindikata policistov Zorana Petroviča so se na današnjem sestanku dogovorili, da bo ministrstvo dostavilo podatke, na podlagi katerih bodo lahko v sindikatih ocenili, kako ravnati v prihodnje. Stališče sindikata policistov je, da se mora ohraniti zdajšnji nivo zaposlenih in vsebina plačila za to, kar počnejo policisti.

Po Petrovičevem mnenju je treba poiskati rezerve, ne da bi se posegalo v plače ali nižalo pravice iz delovnega razmerja. "Mislim, da je tam možnih več prihrankov, da se stvari racionalizirajo in da se začne tudi policija gospodarno obnašati," je za STA dejal Petrovič.

Vlada je v četrtek sprejela predlog proračunov za leti 2013 in 2014. V letu 2013 je načrtovan primanjkljaj v višini med 2,8 in 2,9 odstotka BDP. To bo vlada dosegla med drugim s pokojninsko reformo, petodstotnim znižanjem mase plač v javnem sektorju in zvišanjem DDV za določeno blago in storitve. Vlada prav tako predvideva petodstotno znižanje mase sredstev za plače v javnem sektorju.