Politbarometer: Janševi vladi le še 16-odstotna podpora

Prvo delno poročilo o izsledkih raziskave Politbarometer kaže, da so nosilci izvršne veje oblasti izgubili legitimnost.

Objavljeno
19. januar 2013 16.17
jer protesti
Mo. B., Delo.si; STA
Mo. B., Delo.si; STA

Ljubljana - Prva letošnja raziskava Politbarometer kaže, da so nosilci izvršne veje oblasti, še posebej predsednik vlade, izgubili legitimnost, so sporočili iz Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij, ki raziskavo opravlja. Vlado Janeza Janše po prvih rezultatih podpira le še 16 odstotkov vprašanih.

Center je javno objavil prvo delno poročilo o izsledkih raziskave, ki med drugim kaže, da sta vlada in predsednik vlade tokrat deležna doslej najnižje ocene uspešnosti svojega delovanja. Povprečna ocena vlade je namreč 2,01, premiera pa 1,88, pri čemer so anketiranci lahko podali ocene od 1 (najslabše) do 5 (najboljše).

Med privrženci vlade je večina (jedro) preferentov SDS in NSi, medtem ko vlada skoraj ni deležna podpore med preferenti preostalih koalicijskih strank.

80 odstotkov anketiranih za odstop Janše in Jankovića

Na vprašanje, ali naj zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije odstopita, je več kot 80 odstotkov anketiranih pritrdilno odgovorilo tako v primeru premiera Janše kot v primeru ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Ocena razmer v političnem preseku je izražena skozi izrekanje (ne)zadovoljstva z demokracijo. S stanjem demokracije v slovenski družbi je v aktualnem preseku nezadovoljnih 90 odstotkov vseh vprašanih. Med njimi je z nekaj več zadovoljstva z demokratičnimi razmerami preferentov SDS in SLS, desno samoopredeljenih (17 odstotkov) in le osnovnošolsko izobraženih (15 odstotkov).

Velika podpora protestniškim gibanjem

Velika večina vprašanih (76 odstotkov) izreka podporo protestniškim gibanjem, od tega jih 46 odstotkov meni, da bi se ta protestna gibanja morala oblikovati v novo stranko, 36 odstotkov pa jih meni nasprotno.

Med pogledi na alternativne izhode iz družbene krize 60 odstotkov vprašanih meni, da je treba družbo postopoma izboljšati z reformami, 30 odstotkov pa jih vidi potrebo po koreniti spremembi celotnega načina delovanja naše družbe z revolucionarno akcijo. Štirje odstotki menijo, da je treba družbo braniti pred spremembami.

Največ zaupanja v vojsko, šolstvo, zdravstvo ...

Med vsemi 20 institucijami, ki so vključene v opazovanje zaupanja, so na vrhu z največ zaupanja umeščeni Slovenska vojska, šolstvo, zdravstvo, Komisija za preprečevanje korupcije, policija in predsednik republike. Na dno, z največ izraženega nezaupanja pa predsednik vlade in vlada, državni zbor, politične stranke in sodišča, pa tudi Banka Slovenije.

Tokratno raziskavo v okviru Politbarometra so izvedli med 14. in 17. januarjem letos. Končno in bolj izčrpno poročilo bo dostopno v prihodnjem tednu.