Politična nesoglasja o proračunu se manjšajo

Premierka zagotavlja, da je milijardna proračunska luknja skoraj »zaprta«. Desusov »ne« rezom v regrese.

Objavljeno
17. september 2013 22.48
Prihod na neformalno sejo vlade 16.9.2013 Ljubljana Slovenija Foto: Jože
Tanja Starič, Mario Belovič, Anže Božič, notranja politika
Tanja Starič, Mario Belovič, Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Vladna ekipa Alenke Bratušek bo danes nadaljevala v ponedeljek prekinjeno proračunsko sejo. Ukrepi so po zagotovilih premierke večinoma usklajeni, še vedno pa ni dogovora o nekaterih postavkah – tudi o napovedanih rezih pokojninskih dodatkov.

»V ponedeljek smo imeli zelo konstruktivne debate o različnih področjih in nesoglasja niso več tako velika, da jih ne bi bilo mogoče rešiti in uskladiti znotraj koalicije. Vse ukrepe bomo predstavili v paketu in verjamem, da bomo zelo hitro dosegli soglasje,« je v državnem zboru dejala Bratuškova. Po neuradnih informacijah so na ponedeljkovih maratonskih pogajanjih 300 milijonov evrov velik primanjkljaj zmanjšali na 50 milijonov, ki jih morajo »pokriti« danes.

Koalicijska pogajanja se še vedno vrtijo okrog politično vročih tem, kot je poseg v pokojnine in socialne transferje. Medtem ko ti pred današnjim nadaljevanjem pogovorov naj ne bi bili ogroženi, so se spet pojavile ideje, da bi vlada celo znižala minimalno plačo, čemur ostro nasprotujejo v koalicijski SD. Zato je verjetnejši poseg v minimalno plačo po kriteriju kondicije gospodarskih panog ali pa pogajanja za zamrznitev usklajevanja z inflacijo, torej zamrznitev.

Politično še ni odločeno, kako naj bi vlada posegla v pokojnine – da bo, je skoraj gotovo. V igri so trije scenariji: znižanje najvišjih pokojnin za odstotek ali dva, progresivno zmanjšanje mase za regres upokojencev in celo neizplačilo letnega dodatka.

Tudi zato je bil predsednik Desusa Karl Erjavec glede sprejemanja proračuna včeraj manj optimističen kot Bratuškova. »Težko verjamem, da bi ga do jutri lahko zaprli,« je dejal in finančnemu ministru Urošu Čuferju očital, da sploh še ni predstavil podatka o proračunskem primanjkljaju, ki ga je treba še sanirati.

Izvršni odbor Desusa je včeraj sicer odločil, da ne bodo privolili v nobeno različico posega v upokojenski regres. V nasprotnem primeru njihovi poslanci proračuna v DZ ne bodo podprli. Ali bodo zaradi tega tudi zapustili vladne vrste, se še niso odločili, saj nočejo biti »faktor politične nestabilnosti«. Med protikriznimi ukrepi sta zagotovo tudi nepremičninski davek in uvedba davčnih blagajn, kot kaže, pa leta 2014 ne bo investicij v osnovno in srednje izobraževanje, saj naj bi proračun to postavko ministrstva sklestil za približno 80 milijonov evrov.