Politični predstavniki podeželja občin ne dajo

 Vladna koalicija bi zmanjšala število občin na 120. Predstavniki občin in opozicija odločno proti.

Objavljeno
04. september 2013 22.40
tre_maribor
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Vladajoča koalicija je na načelni ravni podprla projekt reorganizacije lokalne samouprave, je včeraj potrdil minister za notranje zadeve Gregor Virant. Ključni kriterij, ki bi ga morali upoštevati, je, da občine ne bi smele šteti manj kot 5000 prebivalcev, kar pomeni, da bi se njihovo število s 212 skrčilo na okoli 120.

Minister za notranje zadeve Gregor Virant, ki je v vladi odgovoren tudi za javno upravo, je po srečanju koalicijskih partnerjev (PS, SD, DL, Desus) pri predsednici vlade Alenki Bratušek potrdil, da nameravajo nadaljevati projekt reorganizacije lokalne samouprave.

Po nastopu nove vlade aprila letos so ga uvrstili na seznam strukturnih ukrepov za posodobitev državnega sistema. Ključna ideja je, da bi bilo mogoče z zmanjšanjem števila občin prihraniti precej denarja.

Virant danes ni razkril, na kakšen način nameravajo doseči postavljen cilj, je pa pred poletnimi počitnicami dopuščal dve možnosti: ali s posebnim zakonom o združevanju občin ali s finančnimi ukrepi.

Minister za notranje zadeve je razkril le, da po pripravljenem predlogu občine ne bi smele imeti manj kot 5000 prebivalcev. Posledica tega bi bila, da bi v Sloveniji imeli po novem le še okoli 120 občin namesto sedanjih 212.

Predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj ne skriva razočaranja nad namerami vladajoče koalicije. V prepričanju, da gre za sistematični pogrom nad podeželjem, ga utrjuje tudi informacija, da je ministrstvo za finance pripravilo nov zakon o financiranju občin. Z njim naj bi poskušala vlada prekanalizirati denar od manjših, podeželskih občin k večjim, mestnim občinam. »Škoda je, da se vlada loteva področja lokalne samouprave, ki dobro deluje, na tako radikalen način,« meni Smrdelj.

Predstavnik enega združenja občin od treh je prepričan, da je namera vlade neustavna, da bo povzročila vrsto nejasnosti in da bo povzročila veliko hude krvi, namesto da bi se vsi ukvarjali s tem, kako čim bolj učinkovito porabiti evropska razvojna sredstva.

Smrdelj se boji, da bi lahko projekt reorganizacije lokalne samouprave ogrozil tudi črpanje evropskega denarja, saj da se kar 70 odstotkov vsega denarja iz Bruslja uporablja za izvajanje projektov na občinski ravni. »Takšnega pogroma nad lokalno samoupravo v Sloveniji še ni bilo. Temu se bomo v občinah na vsak način uprli. Z argumenti bomo poskušali dokazati, da gre za političen projekt brez prihodnosti,« še pravi Smrdelj.

Virant se bo po potrditev projekta reorganizacije lokalne samouprave najprej odpravil med koalicijske poslance. Je pa že zdaj jasno, da v opoziciji podpore za izvedbo projekta ne bo dobil.

Predsednik SLS Franc Bogovič pravi, da števila občin ni mogoče zmanjšati do lokalnih volitev, ki bodo prihodnje leto. »Menim, da gre le za še eno izmed provokacij vlade. Če upoštevamo še davek na nepremičnine, ki obremenjujejo podeželje, in drugačno financiranje občin, tako bi bile bolj obremenjene manjše občine, se ne bi smeli čuditi, če se bo podeželje organizirano odzvalo.«

Predsednica NSi Ljudmila Novak se je vprašala, zakaj »uničevati nekaj, kar dobro deluje«. Prepričana je, da reorganizacija občin ne bo dala konkretnih rezultatov. »Bojim se, da je to še ena nedomišljena poteza ministra Viranta, takšna, kot je bila plačna reforma 2008,« je dejala Novakova.

Zaradi napovedanega »izbrisa skoraj sto občin« so včeraj protestirali tudi v največji opozicijski stranki SDS, ki je Viranta označila za ministra za antilokalno samoupravo.